Boomstamtafel eiken

In cafés met een rijke historie is er vaak een stamtafel aanwezig. Dit is de tafel waar de stamgasten gaan zitten, de vaste klanten die een band met het café en met elkaar hebben opgebouwd. Dit is niet hetzelfde als een boomstamtafel, een houten tafel waarin de vorm van de boom nog steeds zichtbaar is. Een eiken boomstamtafel ziet er heel natuurlijk uit met unieke kenmerken die geen enkele andere tafel heeft. Het is echter niet de enige optie als je voor een meer natuurlijke uitstraling wilt gaan. Op deze pagina lees je meer over een boomstamtafel in eiken en andere soorten hardhout.

Wat is een boomstamtafel?

Er zijn diverse manieren om een tafelblad te maken. Een boomstamtafel is een tafelblad dat bestaat uit één grote plank, een typisch kenmerk van boomstamtafels is de afwerking aan de zijkanten. Of beter gezegd het gebrek aan afwerking. In plaats van rechte randen blijft de natuurlijke vorm van de boom behouden, alleen de schors wordt verwijderd. Zo ontstaat er een unieke contour voor iedere tafel. Hoewel de tafel geschilderd kan worden zal een boomstamtafel in eiken of een ander soort hardhout meestal ongelakt blijven of voorzien worden van een transparante beits. Zo blijven alle nerven in het hout goed zichtbaar, evenals aanwezige noesten en kwasten. Dit versterkt het unieke karakter van iedere tafel.

Boomstamtafel eiken

Waarom kiezen voor een boomstamtafel?

Hier zijn enkele redenen om een boomstamtafel te kopen:

Natuurlijke uitstraling met organische vormen.

  1. Een tafel van ‘echt’ hout met een minimum aan bewerking.
  2. Ruime keuze voor onderstel en uitstraling.
  3. Kan op maat worden gemaakt voor iedere ruimte.
  4. Premium product van hoge kwaliteit.

Is het een echte boomstamtafel?

Er zijn tafels die op het eerste gezicht lijken op hardhouten boomstamtafels, maar dit niet echt zijn. Dit is geen oordeel van kwaliteit, het is wel goed om te weten dat er verschillende manieren zijn om een tafel met deze ‘natuurlijke’ uitstraling te maken.

Als eerste is er de boomstamtafel die gemaakt is van meerdere planken ofwel lamellen. Alleen de randen zijn niet recht gezaagd, de tussenliggende planken wel. Daardoor loopt de tekening niet over het gehele tafelblad, maar zie je onderbrekingen. Omdat de buitenste twee segmenten niet recht zijn afgezaagd behoud je wel die natuurlijke contouren. De planken zijn doorgaans afkomstig van jongere bomen of gezaagd van hout dat zich niet leent voor grote oppervlakken.

Een andere ‘look-a-like’ boomstamtafel is een tafelblad met organisch gevormde randen die later zijn gezaagd. Er is namelijk veel vraag naar deze stijl, maar niet iedere plank leent zich voor een echte boomstamtafel. Dan kan in de werkplaats een losse contour worden gezaagd waarmee het lijkt alsof alleen de schors is verwijderd. Aan de wijze waarop de tekening loopt kan dit zichtbaar zijn, maar het valt niet altijd op.

Boomstamtafel eiken

Als je graag een tafel in huis haalt met een natuurlijke uitstraling, maar niet de (vaak) hoge prijs wilt betalen voor een boomstamtafel van eiken dan zijn er opties voor ‘faux-boomstam’ tafelbladen. Naast de prijs zijn er boomstamtafels verkrijgbaar van tropisch hardhout zonder FSC of dergelijk keurmerk. Daarmee is niet te garanderen dat het hout uit gereguleerde bosbouw afkomstig is en dat het personeel onder verantwoorde omstandigheden kan werken. Op eikentafel.nl leveren we alleen gecertificeerde eiken tafelbladen.

Hoe wordt een boomstam tafelblad gemaakt?

Bomen worden dikker naarmate ze langer staan. Bij een boomstamtafel kun je precies zien hoe dik de stam was. In plaats van smallere planken wordt de boom na het kappen in schijven gezaagd. De middelste schijf zal het breedste zijn, bij dikke bomen kunnen er nog een aantal smallere schijven worden geproduceerd. Omdat dikke bomen ook hoog zijn is het mogelijk om een flink aantal boomstamtafels te zagen uit een boom. Er blijven echter altijd restjes over die verwerkt worden in andere producten zoals zaagsel of houtpellets voor een kachel.

Normaal gesproken worden tafelbladen gemaakt van losse planken die we ook wel lamellen noemen. De planken worden via een constructie aan elkaar bevestigd. Daar komt een voet onder of tafelpoten. Dit is de standaard manier van tafels bouwen, de boomstamtafel is technisch gesproken eenvoudiger, maar de selectie van geschikte planken is juist lastiger. Als er bijvoorbeeld grote noesten in het hout zitten dan kan dit deel mogelijk niet als plank worden gebruikt. Dit is dan ook de reden waarom een ‘eenvoudige’ tafel als een boomstamtafel toch aanzienlijk duurder kan uitvallen.

Boomstamtafel eiken

Welk hout voor een boomstamtafel?

De voornaamste kenmerken van de boom en het hout zijn:

Dikte van de stam

  1. Tekening van de plank
  2. Geen oneffenheden
  3. Geen scheuren
  4. Hardheid

 De beste bomen voor boomstamtafel zijn eiken, beuken en andere loofbomen. Omdat de oudste bomen vaak in beschermde bossen staan is er een gelimiteerd aantal bomen dat geschikt is voor dit type tafel. Als je twijfelt over de herkomst neem dan eerst contact op met de leverancier.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of wil je graan een boomstamtafel bestellen? Neem dan contact met ons op.

Over de schrijver
Reactie plaatsen