Eiken onderstel voor eiken tafel
10 april 2023 

Eiken onderstel voor eiken tafel

De meeste onderstellen van tafels worden gemaakt van staal. Dat ziet er mooi uit, staal is sterk en gaat lang mee. Is het mogelijk om een eiken onderstel te kopen? Ja, in de webshop van eikentafel.nl vind je ook onderstellen die van hout zijn gemaakt. Wil je een tafel met klassieke en natuurlijke uitstraling kopen? Lees dan verder want op deze pagina bekijken we de voordelen van een eiken onderstel voor een eikenhouten tafel.

Waarom een stalen onderstel?

Vroeger werden tafels vaak gemaakt met een rechthoekig tafelblad en vier houten poten van hetzelfde materiaal. Dit is het klassieke en beproefde ontwerp. Er waren ook tafels met een massief houten poot in het midden. Vaak waren dit kleinere tafels met een rond tafelblad maar soms ook grotere tafels. Hout is een mooi natuurproduct, maar er zijn wel enkele nadelen. Zo verschilt de kwaliteit van hout van boom tot boom. Denk aan hardhout zoals eiken of zachtere houtsoorten als vuren. Daarnaast moet iedere balk gecontroleerd worden op oneffenheden. Een onderstel voor een tafel moet een goed draagvermogen hebben, als de houten balken niet perfect zijn dan is de tafel niet stevig of stabiel.

Eiken onderstel voor eiken tafel

Staal is een product dat niet alleen zeer sterk is, maar ook in vrijwel iedere vorm kan worden gemaakt. Het materiaal kan relatief dun en toch zeer sterk zijn. Daarnaast heeft staal een moderne uitstraling wat veel mensen mooi vinden. Het voornaamste praktische voordeel voor veel mensen is de kruispoot. Dit is een stabiele basis voor een tafel zonder poten op iedere hoek van het tafelblad. Zo kun je om de hele tafel heen plaatsnemen zonder tegen een poot te zitten. Niet iedereen weet dat het mogelijk is om een eiken onderstel met kruispoot te bestellen. Bij eikentafel worden deze onderstellen geleverd. Waarom kom je deze onderstellen niet zo vaak tegen?

Houten onderstellen

Hout is een prachtig product. Dankzij beschermde bosbouw is hout duurzaam en draagt het zelfs bij aan meer bos en natuur in de wereld. Wist je dat er nu veel meer bos in Europa is in vergelijking met de Middeleeuwen? Je kunt hout binnen en buiten gebruiken, voor een tuinkast of een eiken tafel. De constructie van moderne eikenhouten tafels is anders dan vroeger. Voorheen werd het tafelblad onlosmakelijk verbonden met het tafelblad. Met ingenieuze constructies werden houten balken en planken met elkaar verbonden tot een stevig geheel. De meeste eikenhouten tafels die je nu zult aantreffen zijn opgebouwd uit een tafelblad en een los onderstel. Wat zijn de voordelen van deze constructie?

  • De klant kan kiezen voor een eiken tafelblad en onderstel naar keuze. Er zijn in beide categorieën volop opties waarmee een enorm aantal variaties mogelijk zijn.
  • Vervoer van een los tafelblad en onderstellen is aanzienlijk eenvoudiger dan grote, logge tafels. Thuis kan de tafel eenvoudig geassembleerd worden met enkele bouten.
  • Meerdere materialen kunnen met elkaar worden gecombineerd. Zo kan een stalen onderstel bevestigd worden aan een houten tafelblad.

Eiken onderstel voor eiken tafel

De combinatie van stalen onderstel en houten tafelblad komt het meeste voor. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor een eiken onderstel. Op eikentafel.nl zijn er meerdere modellen leverbaar. Als eerste zijn er enkele modellen die net als de traditionele tafelpoten aan de zijkant van het tafelblad worden bevestigd. De houten constructie heeft een stalen plaat aan de bovenzijde om eenvoudig het onderstel aan het tafelblad te bevestigen. Het zijn niet de oude, saaie tafelpoten van vroeger, maar trendy tafelpoten die erg mooi staan in ieder interieur. Een bijkomend voordeel van dergelijke tafelpoten is de keuze in montage. Zo kun je onder een kleinere tafel aan weerszijden een tafelpoot zetten. Bij een langere tafel voor 6 tot 8 personen zou je 3 sets poten kunnen plaatsen voor een hoger draagvermogen. Dat is met een alles-in-één constructie niet mogelijk. Bekijk de mogelijkheden op eikentafel.nl.

Houten kruispoot

Een bijzondere aanvulling op het standaard assortiment is een houten kruispoot. Dit is het model dat we kennen van stalen onderstellen, maar dan gemaakt van hout. Om dit mogelijk te maken moet het hout van optimale kwaliteit zijn. Daarnaast moet de constructie ook stevig en duurzaam zijn. De houten kruispoten op eikentafel.nl zijn van de hoogste kwaliteit en passen perfect bij de houten tafelbladen in de collectie. Kijk in de webshop voor de uitvoeringen, prijzen en levertijden. Als je vragen hebt, neem dan gerust even contact op voor meer informatie.

Eiken onderstel voor eiken tafel

De eiken onderstellen hebben stalen platen voor een goede bevestiging. Hout kan werken, met een plaatje van staal kan het onderstel perfect worden bevestigd aan het tafelblad. De prijzen voor eikenhouten onderstellen zijn overeenkomstig met de stalen uitvoeringen. Let op met goedkope opties want daar worden soms zachtere houtsoorten in verwerkt.

Wordt het een eiken onderstel of staal? Bekijk de mogelijkheden in de webshop.


Over de schrijver
Reactie plaatsen