Eikentafel design

Past een eikentafel in mijn interieur? Dat is een vraag die heel eenvoudig te beantwoorden is: Ja, een eikentafel past ook in jouw interieur. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn mogen we niet onvermeld laten dat niet iedere eikenhouten tafel perfect staat in iedere ruimte. Daarom bekijken we op deze pagina de mogelijkheden en trends in eikentafel design.

Vorm

De traditionele eikenhouten tafel is rechthoekig van vorm met vier rechte poten. Dat ziet er statig uit maar dit kan wel overheersend zijn in de ruimte. Naast rechthoekig zien we als trends in eikentafel design steeds vaker ovale en ronde tafelbladen. Die zorgen direct voor een elegante uitstraling. Het effectief bruikbare oppervlak kan hierdoor wel minder worden. Dit heeft ook te maken met het gebruik. Er kunnen veel mensen aan een grote, ronde tafel plaatsnemen, maar naarmate de diameter groter wordt zal het midden van de tafel minder goed bereikbaar zijn. Naast het aanzicht zul je bij de vorm zeker rekening moeten houden met de toepassing. Er zijn tafelbladen leverbaar waarbij de contouren van de randen bewust niet afgewerkt zijn om die natuurlijke uitstraling te behouden.

Waar op letten bij het kopen van een eikentafel?

 Maat

De vorm en maat zijn direct met elkaar verbonden. Als eerste moet je de ruimte waar de tafel komt te staan meten. Let daarbij niet alleen op de tafel, er komen ook stoelen omheen te staan. En daar zitten mensen op die de stoel naar achteren moeten schuiven om plaats te nemen. Als het overigens stoelen met leuningen zijn dan is de hoogte ook van belang want de leuning moet onder het tafelblad kunnen schuiven. Dan is het niet voldoende om te weten hoe hoog de tafel is, je moet ook de dikte van het tafelblad weten. Uit hoeveel personen bestaat het gezin? Zul je veel gasten ontvangen? Dit zijn allemaal aandachtspunten om rekening mee te houden bij de keuze voor de juiste maat.

Constructie


Er zijn bij eikentafel design enkele zaken om op te letten wat betreft de constructie van de tafel. Als eerste het type tafelblad. Dit kan één groot stuk hout zijn, maar vaak betreft het meerdere planken die aan elkaar bevestigd zijn. Als dit het geval is dan moet de constructie stevig en stabiel zijn. Er zijn meerdere manieren om een eikenhouten tafel te assembleren. Zo kan er net als bij een wijnvat gebruikt worden gemaakt van een metalen ring. Dit is overigens ook een decoratief element. De aansluiting op de poten of voet dragen bij aan de stabiliteit. Een tafel met poten op de hoeken kan iets kwetsbaarder zijn in het midden terwijl een tafel met voet in het midden sneller uit balans raakt als er bijvoorbeeld een kind aan gaat hangen. Bij losse planken die samengevoegd zijn is er de optie voor planken met licht afgeronde rand wat zorgt voor zichtbare en voelbare groeven. Je kunt ook een egaal tafelblad nemen dat over de gehele oppervlakte geschuurd is.

Tint

Eikentafel design

Eikenhout heeft van nature al een mooie tint, met beits is het mogelijk om de stijl op subtiele wijze te veranderen. In een modern interieur zul je sneller kiezen voor een lichte tint, in een meer klassiek interieur staat een donkere tint vaak wat mooier. Het mooiste is een iets afwijkende tint ten opzichte van de omgeving met niet teveel contrast. Zo ontstaat er een mooi geheel. Alles in exact dezelfde tint en stijl wordt echter overheersend, er moet wel wat variatie zijn in het meubilair.

Tekening

Hout heeft een unieke nerfstructuur, iedere plank is anders. Bij een grote plank loopt de tekening als een geheel door, bij smallere planken zijn er diverse opties. Zo is het visgraatmotief dat je bij vloeren vaak ziet tevens een eikentafel design trend die steeds vaker voorkomt. Of een visgraat tafel ook mooi staat in combinatie met een visgraat vloer is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Waarschijnlijk zal dit snel teveel van het goede worden. De kleur van de tafel kan de tekening duidelijker naar voren laten komen of juist wat subtieler maken.

Voet

Eikentafel design

In het traditionele eikentafel design zijn worden verticale poten gebruikt die op de hoeken staan. Er zijn ook variaties met twee brede poten of een stalen frame aan de zijkanten. Momenteel is de meest populaire oplossing een (kruis)voet die in het midden wordt geplaatst. Daardoor lijkt de tafel wat minder massief voor het oog. Een bijkomend voordeel is dat je eenvoudig aan kunt schuiven, ook op de hoeken van de tafel. Wat sommige mensen niet zo prettig vinden is een grote poot in het midden waardoor je de benen niet meer kunt strekken onder de tafel. Zoals we al eerder hebben aangegeven is de balans van een eikentafel met voet ook wat minder.

 Bekijk alle mogelijkheden in de webshop van eikentafel.nl. Daar vind je niet alleen standaard modellen, maar kun je een maatwerk eikentafel design samenstellen.


Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of suggesties? Neem dan gerust contact met ons op.

Over de schrijver
Reactie plaatsen