Eikentafel scheuren repareren

Een eikentafel is duurzaam. Het is een investering waar je trots op bent en uiteraard ook voorzichtig mee omgaat. Toch blijft het een gebruiksvoorwerp en dan kan er schade ontstaan. Naast een deukje hier en daar of een krasje kunnen er ook scheuren ontstaan en zelfs breuken. Hoe ontstaat schade aan een eikentafel en op welke manieren kun je dit repareren? We bekijken de mogelijke oplossingen op deze pagina.

Hoe ontstaat schade aan een eikentafel?

Zoals gezegd is een eikentafel een gebruiksvoorwerp. Uiteraard heeft een tafel ook decoratieve waarde, maar het blijft een onderdeel van het meubilair waar je aan kunt zitten, werken, eten en nog veel meer. Je kunt het oppervlak beschermen met een tafelkleed, veel mensen vinden het juist mooi om de tekening van het hout te kunnen zien. Dit zijn de meest voorkomende soorten schade aan een eikentafel:

  • Vochtplekken: Hout neemt vocht op dat tot diep in de cellen wordt opgenomen. Gebruik onderzetters voor glazen en veeg natte vlekken direct schoon.
  • Hitte: Op zich kan hout goed tegen warmte, maar een gloeiend heet voorwerp kan zeker schade aanrichten. Zorg ook hier voor onderzetters en bescherm het oppervlak.
  • Deuken: Hoewel eiken als een ‘harde’ houtsoort wordt aangemerkt omdat het hout van loofbomen betreft, is eikenhout niet zeer hard. Een hard voorwerp kan deukjes veroorzaken. Dat hoeft niet direct een probleem te zijn, het hoort zelfs een beetje bij de charme van een oude eikentafel.
  • Krassen: Een scherp voorwerp kan krassen veroorzaken. In tegenstelling tot een deuk wordt de beschermende bovenlaag aangetast waardoor het hout verder beschadigd kan raken. Het is daarom van belang om krassen te repareren.
  • Breuk: Het is mogelijk dat een deel van een eikentafel breekt. Dit kan gebeuren bij verplaatsen, omvallen of als gevolg van uitdroging. Dan wordt het hout broos waardoor de draagkracht minder wordt. Dit komt vaker voor bij stoelen, maar ook tafels kunnen breken.

Repareren of vervangen?

Eikentafel scheuren repareren

De eerste vraag die je moet stellen is ‘repareren of vervangen?’. Een mooie eikentafel dump je uiteraard niet direct bij de lokale milieustraat. Als het oppervlakkige schade betreft dan zijn er diverse producten op de markt om de eikentafel te repareren. Als de schade omvangrijker is dan zijn er professionals die meubels kunnen repareren of renoveren. Als blijkt dat reparatie niet mogelijk is of gewoon te duur wordt, dan kun je denken aan vervanging. Op eikentafel.nl kun je losse tafelbladen en onderstellen bestellen, in diverse stijlen en afmetingen. Kijk in de webshop wat er allemaal mogelijk is.

Hoe kun je schade aan een eikentafel repareren? Hier zijn enkele opties voor een eikentafel met scheuren:

  • Scheuren in eikentafels kun je opvullen met houtplamuur of vulmiddel. Die kun je in bouwmarkten kopen in diverse tinten. Je moet de scheur geheel vullen, dit strijk je glad en je laat het drogen. Als de vulling geheel uitgehard is, dan kun je het opschuren.
  • Naast vulmiddelen kun je scheuren in een eikentafel ook vullen met kneedbaar hout. Het nadeel van deze methode is de kleur. De tint moet precies hetzelfde zijn als het hout.

Eikentafel scheuren repareren

Bovenstaande behandelingen zijn ook geschikt voor deukjes. Als de deuk ondiep is dan zou je ook het gehele tafelblad kunnen schuren en daarna beitsen. Dan heb je een tafelblad dat weer zo goed als nieuw is. Bij een breuk werkt vullen niet, omdat de draagkracht niet voldoende zal zijn. Neem contact op met een specialist. In een aantal gevallen zijn er mogelijkheden met lijm of op een andere wijze verbinden van gebroken delen om de draagkracht weer te herstellen.

Hoe voorkom je scheuren in eikenhout?

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Hoe ontstaan scheuren in hout? Vaak komt het door de werking van hout. In de zomer is de luchtvochtigheid hoger en in de winter lager. Voor een eikentafel is de ideale luchtvochtigheid tussen 40 en 60 procent. Dit kun je meten met een hygrometer. Die kun je online bestellen of in de bouwmarkt. Met een luchtbevochtiger kun je droge ruimte tot de ideale luchtvochtigheid brengen.

Alleen het tafelblad vervangen

Eikentafel scheuren repareren

De tafels op eikentafel bestaan meestal uit een los tafelblad en aparte voet. Dit heeft als eerste het voordeel dat je zelf kunt ‘mixen en matchen’ om zo een tafel aan te schaffen die perfect past binnen jouw interieur. Daarnaast is een bijkomend voordeel dat je het tafelblad los kunt vervangen van het onderstel. Als in de loop der jaren de tafel beschadigd is geraakt, of als je gewoon eens wat anders wilt, dan kun je het onderstel houden en een nieuw tafelblad monteren op de voet.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de specialisten van eikentafel.nl of neem een kijkje in de webshop.


Over de schrijver
Reactie plaatsen