Eikentafelblad van goede kwaliteit
04 augustus 2022 

Eikentafelblad van goede kwaliteit

Als het van eikenhout is dan zal het wel van goede kwaliteit zijn. Dat is de algemene gedachte waar winkels graag gebruik van maken. Als het een eikenhouten tafel of stoel betreft dan betaal je al snel de hoofdprijs. Dat is natuurlijk veel beter dan vuren of een andere ‘inferieure’ houtsoort. De werkelijkheid is anders en niet zo eenvoudig als ‘goed’ of ‘slecht’. Wat maakt een eikentafelblad van goede kwaliteit? Het antwoord vind je op deze pagina.

Wat is goed eikenhout?

Hartholt Woodworks maakt ruim 20 jaar meubilair van eikenhout. Van eikenhouten tafels tot aan tuinkasten die jarenlang overeind blijven staan door weer en wind. In de loop der jaren leer je veel over materialen en technieken. Dat er verschil is in kwaliteit en herkomst is geen groot geheim, waar je precies op moet letten als meubelmaker leer je door ermee te werken. Een goed eikentafelblad moet voldoen aan meerdere kenmerken. Als er een zwakke schakel in de keten is dan heeft dit gevolgen voor het product als geheel.

Waar komt eikenhout vandaan?

De eik vind je over de hele wereld terug. Het is een loofboom die goed presteert onder uiteenlopende omstandigheden. Er zijn ruim 250 bomen die tot de familie van de eik behoren, officieel de Querçus. Soorten in de subcategorie Cyclobalanopsis staan alleen in tropische en subtropische worden, de Euquercus vind je vooral in meer gematigd klimaat zoals Azië, Noord-Afrika, Noord-Amerika en Europa. Met andere woorden; eikenhout groeit bijna overal in de wereld, het betreft wel andere soorten met unieke eigenschappen. Voor het gemak spreken we van eikenhout, maar dit zegt eigenlijk niet zoveel over de kwaliteit van de plank op zich.

Beschermde bosbouw

Er is momenteel meer bos in de wereld dan in de middeleeuwen. Het bosgebied is dus toegenomen in de loop der eeuwen. Het idee dat alle bomen gekapt worden voor de industrie is daarmee feitelijk gezien niet juist. Dit komt voor een groot deel door gecontroleerde bosbouw. Hout is een zeer hoogwaardig materiaal dat relatief weinig grondstoffen en energie vereist om te verbouwen en te verwerken. Staal en kunststof groeit niet zomaar uit de grond. Bosbouw is daarmee een industrie die snel rendement oplevert. Het nadeel hiervan is ongecontroleerd kappen van bomen. Initiatieven zoals het FSC-keurmerk hebben een belangrijke rol gespeeld in het beschermen van de natuur.

Eikentafelblad van goede kwaliteit

Eikenhout groeit veel langzamer dan bijvoorbeeld een spar. Het duurt veel langer om een boom geheel te vernieuwen. Dankzij gecontroleerde kap, efficiënt gebruik van het hout en duurzame producten die lang meegaan kan hardhout zeer milieuvriendelijk zijn. Een eikentafelblad kan zeer lang meegaan waarmee het een duurzame keuze is. Bij Hartholt Woodworks maken we gebruik van hout uit strenge gecontroleerde bronnen om de generaties die nog zullen komen een gezond ecosysteem te schenken.

Eerste, tweede en derde keuze

Iedere tak van een eik is waardevol, het zou zonde zijn om delen van een boom als afval aan de kant te schuiven. Na het rooien van een boom worden er planken gezaagd. Geen enkele boom is hetzelfde wat betekent dat de opbrengst ook zal verschillen. De beste planken zijn het duurste. Die hebben geen scheuren of noesten en kwasten die bij verdere verwerking voor problemen zorgen. De beste planken komen terecht bij de ambachtelijke meubelmakers die iedere eikentafel als uniek exemplaar behandelen. De grote bedrijven kopen de tweede keuze planken om zo betaalbare meubels te vervaardigen met een goede prijs / kwaliteit verhouding. Met de mindere kwaliteit planken kunnen nog steeds allerlei objecten worden bedacht. Een eikentafelblad of een stoel is een gebruiksvoorwerp, een wanddecoratie hoeft niet zo robuust te zijn.

Het eikenhout dat niet geschikt is voor planken wordt op meerdere manieren gebruikt. Bijvoorbeeld om pellets van te maken voor een houtkachel of zaagsel voor in het konijnenhok. Ook wordt er veel restmateriaal verbrand om energie op te wekken. Uiteindelijk wordt alles dus verwerkt. Maar meubelmakers gaan natuurlijk voor het ‘neusje van de zalm’.

Eikentafelblad van goede kwaliteit

Hoe maken we een eikentafelblad?

Bij de productie van een eikentafelblad zullen we als eerste een plank uitkiezen die geen structurele fouten bevat. Hoe groter het oppervlak hoe lastiger het wordt om een perfecte plank te vinden. Daarom zijn producten die opgebouwd zijn uit losse segmenten vaak een stuk goedkoper. En voordeel van een solide plank is het gebrek aan bouten, spijkers en schroeven om het geheel te assembleren. Een mooie eikentafel is heel eenvoudig gesteld, niet meer dan een afgewerkte plank die op een voet wordt bevestigd. Het is echter die afwerking waarmee de meubelmaker het verschil kan maken.

We zagen de plank in de gewenste vorm, passen afwerking toe zoals een aflopende rand of polijsten van het oppervlak waarna het tafelblad bevestigd kan worden aan de tafelpoot. Dit kunnen poten van hout zijn maar veel klanten kiezen voor een voet van geborsteld staal met poedercoating. Wil je een eikentafel van hoge kwaliteit die met aandacht en vakmanschap is vervaardigd? Neem dan contact op met Hartholt Woodworks of bekijk de opties via onze website.


Over de schrijver
Reactie plaatsen