Eikentafelpoten of metalen onderstel voor een eikentafel?
13 november 2022 

Eikentafelpoten of metalen onderstel voor een eikentafel?

Onder een eikentafel horen eiken tafelpoten. Dat spreekt voor zich of niet? Tegenwoordig kiezen de meeste klanten voor een metalen onderstel in plaats van de traditionele tafelpoten. Waarom dit het geval is en wat de opties zijn bekijken we op deze pagina.

Welke poten onder een eikentafel?

Het lijkt vanzelfsprekend dat je eiken tafelpoten onder een tafel van eikenhout gebruikt. Toch is dit lang niet altijd het geval. Zo verkopen we losse tafelbladen waar de klant zelf een passend onderstel voor kan kiezen. Zo wordt iedere tafel uniek en is het geheel perfect afgestemd op de klant. Wat zijn de redenen om voor een specifiek type poten of onderstel te kiezen? We zullen de drie meest voorkomende opties onder elkaar zetten, daarna duiken we wat verder in de historie van eikentafels.

1. Eiken tafelpoten

Er is volop keuze in eiken tafelpoten, zowel bij de specialist als in online webshops. Soms betreft het unieke producten op maat, het kunnen ook standaard modellen zijn. Net als met tafelbladen het geval is zul je poten doorgaans los bestellen. Wat betreft uitvoering zijn er diverse opties. Zo zie je vaak de H-vorm met twee verticaal georiënteerde poten en een horizontale balk. Daarnaast is er de A-vorm waarbij de horizontale balken onder een lichte hoek staan of de X-vorm met twee balken die onder een hoek van 45 graden elkaar overlappen. Ze worden geplaatst aan weerszijden van het tafelblad, als de tafel lang is dan leveren één of meer losse tafelpoten aanvullende ondersteuning.

Eikentafelpoten of metalen onderstel voor een eikentafel?

Naast de standaard modellen zijn er eveneens eiken onderstellen, meer daarover lees je bij de uitleg over het metalen onderstel. Bij losse eiken tafelpoten wordt aan de bovenzijde doorgaans een metalen plaat aangebracht, zo passen de poten onder ieder tafelblad. Dit is bij complete tafels niet het geval, daar worden alle onderdelen direct op elkaar gemonteerd.

2. Ander type hout

Eiken tafelpoten zijn mooi, maar wel kostbaar. Omdat de poten niet altijd even zichtbaar zijn en omdat de tafelpoten niet als gebruiksoppervlak worden aangemerkt is het mogelijk om tafelpoten van een andere houtsoort te maken. Dit kan een zachtere houtsoort zijn of een composiet materiaal. De voornaamste reden om voor een andere type hout te kiezen is de prijs. Hoogwaardig eiken is mooi, maar wel behoorlijk prijzig. Als de poten opvallen, bijvoorbeeld als ze aan de zijkant zijn geplaatst, dan heeft eiken de voorkeur. Als het echter een onderstel betreft dat minder zichtbaar is dan kun je kiezen voor een meer bescheiden optie. Zo houd je meer geld over voor een hoogwaardig tafelblad dat de show steelt.

3. Metalen onderstel

Als laatste, maar zeker niet de minste is er het metalen onderstel. Dit is eigenlijk de standaard die in meerdere modellen verkrijgbaar is. De kruispoot in het midden is zeker een trend van de laatste jaren, het tafelblad lijkt te zweven wat het geheel minder massief doet lijken. Daarnaast is het eenvoudiger om stoelen om de tafel te plaatsen. Zeker bij een rond of ovaal tafelblad komt een metalen onderstel prachtig uit. Een mogelijk minpunt van dit type is het risico op kantelen als er een groot gewicht op één zijde van de tafel wordt geplaatst. Bijvoorbeeld een persoon die op de tafel gaat zitten in plaats van op een stoel. Dit zijn vaak spelende kinderen, maar ook volwassenen maken regelmatig deze fout.

Eikentafelpoten of metalen onderstel voor een eikentafel?

Een metalen onderstel kan ook in andere vormen worden gemaakt zoals een vierkant frame aan weerszijden wat wederom voor een heel open karakter zorgt. Er zijn modellen met enkele stevige poten of een meer sierlijk samenspel van dunne elementen. Laat je inspireren in de webshop van eikentafel.nl.

Waarom losse tafelpoten kopen?

Er zijn enkele redenen om losse eiken tafelpoten te kopen in plaats van een volledige tafel. In de eerste plaats de keuzevrijheid. Je kunt een tafelblad uitzoeken en daar een mooi onderstel bij kopen. Dan is er het budget. Je kunt een tafelblad uit een hogere prijsklasse kopen en tafelpoten die wat goedkoper zijn om binnen je budget te blijven. Het is ook eenvoudiger om de poten te vervangen. Bij eiken tafelpoten die als compleet design met het tafelblad worden geleverd is dit niet mogelijk.

Korte historie van de eettafel

Eikentafelpoten of metalen onderstel voor een eikentafel?

De Egyptenaren en Romeinen aten al van tafels. Er werd veel aandacht besteed aan het design met elementen van brons, marmer en exclusieve houtsoorten. De middeleeuwse Europese eettafels waren eenvoudig van design en werden gebruikt door welgestelde edellieden. Tijdens de Renaissance zouden de tafels veel mooier worden afgewerkt met bijzondere details en opvallende tafelpoten. In de negentiende eeuw steeg de welvaart van burgers met als gevolg een enorme toename in eettafels, bijzettafels, nachtkastjes en nog veel meer meubilair in alle lagen van de bevolking.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Of bekijk hier ons assortiment.


Over de schrijver
Reactie plaatsen