Hoe behandel je een eikenhouten tafel?
16 december 2022 

Hoe behandel je een eikenhouten tafel?

Het lijkt soms alsof luxe producten meer onderhoud met zich meebrengen dan goedkope spullen. Denk aan kleding van wol die je naar de stomerij moet brengen of mooi serviesgoed dat niet in de afwasmachine gereinigd mag worden. Is goedkoop misschien toch niet duurkoop, zoals vaak beweerd wordt. Er is een eenvoudige verklaring voor dit fenomeen; duurzaamheid. Producten van hogere kwaliteit gaan langer mee mits ze goed worden onderhouden. Dit geldt ook voor een eikentafel van Hartholt Woodworks. De levensduur kan heel lang zijn, dit is wel afhankelijk van de verzorging. Hoe je een eikenhouten tafel behandelt en waarom dit nodig is, lees je op deze pagina.

Waarom een eikenhouten tafel behandelen?

Eikenhout is dé keuze voor hoogwaardig meubilair in en buiten de woning. Van steunbalken in de muren van je huis tot een tuinkast om je schoffel en spade in op te bergen; eikenhout is de oplossing. Dit komt ten eerste omdat er voldoende verantwoord eikenhout uit gecontroleerde bosbouw beschikbaar is. Daarnaast is het een prettig materiaal voor houtbewerkers om producten mee te maken. Klanten waarderen de mooie producten van eiken en de lange levensduur. Net zoals met ieder product dat gemaakt is voor jarenlang gebruik is er wel een ‘gebruiksaanwijzing’ bij eikenhouten tafels nodig. Alleen wordt die niet meegeleverd in de doos…

Van eik naar eikenhout

Hoe moet je een eikenhouten tafel onderhouden?

Een eikenboom heeft een complex wortelstelsel dat diep in de grond water en voedingsstoffen uit de bodem kan halen. Die voeding wordt gebruikt om te groeien, in de hoogte en omtrek. Na het vellen van de boom stopt het groeiproces, na het zagen van eikenhouten planken blijft er een materiaal over dat niet langer ‘leeft’ maar wel afhankelijk is van de omgeving. Het materiaal dat tot voor kort werd beschermd door de boomschors en gevoed werd door de wortels wordt nu blootgesteld aan de elementen. Dit kan tot diverse vormen van schade en slijtage leiden, denk hierbij aan:

  • Houtrot
  • Schimmel
  • Aantasting door insecten
  • Verkleuring door UV-licht
  • Uitdroging
  • Vocht

Eikenhout is een harde houtsoort afkomstig van loofbomen. Het is echter een relatief hard type hout, de structuur is enigszins poreus en eikenhouten meubilair kan beschadigd raken door bijvoorbeeld een hard of scherp voorwerp. Dit maakt bewerking in de werkplaats eenvoudiger, maar het vormt een uitdaging om die prachtige eikenhouten tafel mooi te houden voor de komende decennia.

Duurzaam hout is de moeite waard

Uiteraard zal ook goedkoper vurenhout aan slijtage onderhevig zijn. Maar als je minder betaalt voor een soortgelijk product dan stel je er minder eisen aan. Als je de optimale levensduur uit een goedkope tafel wilt halen dan zul je ook hier tijd en aandacht aan moeten besteden. Maar dat is een offer dat veel mensen niet maken. Dit wordt ook wel de “wegwerp maatschappij” genoemd. Gebruiken tot het uit elkaar valt en vervolgens weer een nieuwe tafel kopen. Een eikenhouten tafel is een duurzaam product dat goed is voor mens en milieu. Het heeft niet meer onderhoud nodig dan een goedkoop product, maar het zou gewoon jammer zijn als je dit product niet verzorgt. 

Hoe schuur ik een eiken tafel?

Hier zijn 4 tips om een eikenhouten tafel te behandelen:

  1. Reinigingsmiddelen op basis van olie: Normale zeep ontvet, dit is niet goed voor ongelakt hout. Gebruik liever middelen die ontwikkeld zijn voor hout en die naast reinigen het eikenhout voeden met beschermende olie.
  2. Opschuren: Hout is hout, tot aan de kern toe. Het is heel goed mogelijk om het tafelblad bij sterke vervuiling te schuren. Afhankelijk van de mate van vervuiling of schade begin je met grof schuurpapier en daarna met fijn schuurpapier. Als het hout schoon en droog is kun je een beschermend product aanbrengen.
  3. Lakken: Je kunt het oppervlak behandelen met beits, dit product trekt in het hout. Beits en verf blijft aan de oppervlakte liggen en beschermt het hout van buitenaf. Lak geen vochtig hout, dan kan het vocht niet op natuurlijke wijze verdampen.
  4. Olie of was behandeling: Na verloop van tijd kan eikenhout wat grauw worden. Dit is een natuurlijk proces dat geen invloed heeft op de kwaliteit of draagkracht van het hout. Als je liever een diepere tint behoudt dan kun je dit met olie of bijenwas bereiken. Gebruik niet meer dan nodig is, anders wordt alles wat je op de tafel legt vet, inclusief jouw kleding.

Een eikenhouten tafel buiten heeft meer te verduren dan binnen. Besteed daarom per seizoen even aandacht aan het tuinmeubilair. Naar gelang het weer verandert is een andere vorm van bescherming nodig. Heb je nog vragen over de behandeling van eikenhouten tafels? Neem dan contact op met de experts van Eikentafel.nl.


Over de schrijver
Reactie plaatsen