Hoe groot moet een eikentafel zijn?
27 april 2023 

Hoe groot moet een eikentafel zijn?

De oprichters van eikentafel.nl zijn begonnen met de productie van hoogwaardige hardhouten tuinkasten op maat. Tuinen kunnen groot zijn, klein, diep of breed. Daarom is maatwerk in de tuin ideaal. Toen klanten steeds vaker vroegen om meubilair voor binnen werd er een webshop voor eikentafels opgezet. Omdat huiskamers, vergaderzalen etc. ook afwijkende maten hebben rijst de vraag hoe groot een eikentafel moet zijn. Op deze pagina maken we enkele sommetjes om een passende tafel uit te kiezen.

Hoe groot moet een eikentafel zijn?

Er zijn verschillende manieren om eikenhouten tafelbladen te zagen en delen aan elkaar te bevestigen. Daarmee kunnen eikentafels in een breed scala aan afmetingen worden geleverd. In de meeste gevallen gaat het om een tafel in de huiskamer, een grote keuken of een serre. Er zijn twee aandachtspunten die van belang zijn:

  1. Het oppervlak van het tafelblad
  2. De ruimte om de tafel

Hoe groot moet een eikentafel zijn?

Als eerste wil je voldoende ruimte op de tafel om te dineren, te lezen, knutselen, alles wat je aan tafel wilt doen. Dan moet je verder rekening houden met stoelen die niet alleen onder de tafel worden geschoven, maar ook ruimte nodig hebben om naar achteren te schuiven. Je moet immers eenvoudig aan tafel kunnen zitten zonder langs huisgenoten te kruipen of tegen de muur aan te komen.

Hoeveel ruimte per persoon?

Als je de stoel naar achteren schuift dan is 80 centimeter tot aan de muur minimaal nodig om comfortabel aan te schuiven en weg te lopen. Als de tafel op een plek staat waar je langs moet kunnen lopen houd dan 120 centimeter aan. De ruimte onder de tafel is ook van belang. Een kruisvoet in het midden van de tafel biedt ruimte rondom, maar personen met lange benen vinden dit niet altijd even prettig. Je kunt ook kiezen voor tafelpoten of een frame aan de zijkanten / hoeken. Dan heb je in het midden meer ruimte, maar niet op de korte zijden. Een ronde tafel heeft doorgaans een voet in het midden.

Wat betreft de ruimte naar links en recht voor de gebruiker kun je minimaal 70 centimeter aanhouden. Dan heeft iedereen voldoende ruimte om te bewegen en comfortabel te zitten. Stoelen zijn standaard 60 centimeter breed. Is de stoel breder of wil je wat meer ruimte? Dan moet je wat extra ruimte aan weerszijden rekenen. Als je 70 centimeter aanhoudt en wil je dat er 3 personen naast elkaar kunnen zitten aan tafel? Dan heb je een tafel nodig die minimaal 200 centimeter lang is en nog liever 220 centimeter. Als de tafelpoten op de hoek staan dan verlies je hier wat ruimte.

De vorm van een eikentafel

Hoe groot moet een eikentafel zijn?

Op basis van de ruimte zul je een keuze maken voor een ronde, ovale vierkante of rechthoekige eikentafel. Ook persoonlijke voorkeur en design speelt hierbij een rol. Een ronde tafel kan een groot oppervlak hebben en er zijn geen hoeken. Met een groot tafelblad kan het midden lastig bereikbaar zijn. Je kunt deze ruimte wel mooi gebruiken om er een vaas of plantenbak neer te zetten.

Is de ruimte krap? Dan zal een rechthoekig model beter uitkomen. In kleinere huishoudens is het mogelijk om de stoelen aan één zijde van een (lange) tafel te plaatsen in plaats van beide zijden. Dit is minder traditioneel, maar deze opstelling kan wel heel praktisch zijn en mooi staan in de ruimte. Wat betreft de lengte bepalen de afmetingen van de ruimte hoe groot de eikentafel mag zijn, wat betreft de breedte is 80 centimeter minimaal. Anders kun je te weinig spullen op tafel zetten.

Hoe wordt een eikentafel gemaakt?

Naast het formaat is het ook goed om te weten hoe eikentafels gemaakt worden. Er is een tafelblad en een onderstel. Er zijn tafels die geheel uit hout worden gemaakt met een tafelblad en poten die een geheel vormen. De laatste jaren zijn losse tafelbladen met onderstellen populair geworden. Deze constructie biedt meer mogelijkheden wat betreft het design en functionaliteit. Zo is de kruisvoet in trek, een stalen voet die in het midden van het tafelblad wordt geplaatst. Voor langere eikentafels is het mogelijk om meerdere sets poten of frames onder het tafelblad te monteren. Zo is er voor iedere maat eikentafel een geschikte oplossing.

Hoe groot moet een eikentafel zijn?

De tafelbladen kunnen volledig massief zijn, gezaagd van een dikke boomstam. Dan zie je duidelijk het patroon op het tafelblad wat erg mooi is. Er zijn ook tafels die gemaakt worden uit meerdere planken die aan elkaar bevestigd worden. Dit ziet er rustiek uit met een opvallende tekening. Een andere trend die we steeds vaker zien is een rand die ‘niet is afgewerkt’. In plaats van de randen symmetrisch afwerken is er gekozen om de natuurlijke vorm van de boom te behouden. De randen worden netjes geschuurd, maar de vorm is behouden gebleven. Deze stijl zie je zowel bij massieve eikentafels als bij tafelbladen uit meerdere segmenten.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of interesse in een eiken tafel? Neem dan gerust contact met ons op, of neem een kijkje in onze webshop.


Over de schrijver
Reactie plaatsen