Hoe moet je een eikenhouten tafel onderhouden?
26 juli 2022 

Hoe moet je een eikenhouten tafel onderhouden?

Eikenhout is mooi, robuust en duurzaam. Het is één van de meest gewilde materialen in houtbewerking en het is duidelijk te zien waarom dit het geval is. Een eikenhouten tafel is mooi om te zien en het is een investering waar je jarenlang van kunt genieten. Dit betekent niet dat het een compleet onderhoudsvrij meubelstuk is. Hoe moet je een eikenhouten tafel onderhouden? Dat en meer kun je op deze pagina lezen.

Onbehandeld eikenhouten tafel

De eik is een loofboom, eikenhout wordt tot de harde houtsoorten gerekend. Het is daarmee een sterk materiaal dat zich leent voor allerlei objecten voor binnen en buiten. Ondanks de duurzame eigenschappen van eikenhout is het een type hout met poriën die behoorlijk open staan. Dit betekent dat houten planken snel vloeistoffen opnemen zoals water, olie en vlekken. Een eikenhouten tafel die onbehandeld is zal daarmee kwetsbaar zijn. Het tafelblad zal immers gebruikt worden voor uiteenlopende toepassingen. Om een boek te lezen, op een laptop te werken, van een heerlijke maaltijd te genieten of om te knutselen. Dit zijn allemaal handelingen waarbij producten in contact komen te staan met het hout en dat kan zichtbare sporen achterlaten. Informeer bij aankoop van een eikenhouten tafel altijd naar het type hout en de voorbewerking. Als het namelijk onbewerkt eikenhout betreft dan is het aan te bevelen om zelf een behandeling uit te voeren. Dit proces is niet ingewikkeld, het kost niet zoveel tijd en je kunt het in de meeste gevallen zelf uitvoeren.

Hoe moet je een eikenhouten tafel onderhouden?

Hoe kun je een eikenhouten tafel behandelen?

Er zijn verschillende manieren om een onbehandeld tafelblad te beschermen. Iedere methode heeft plus- en minpunten.

1. Eikenhouten tafelblad behandelen met olie

Eikenhout heeft open poriën, hierdoor trekken vloeistoffen snel in het tafelblad. Olie is een vloeistof die snel wordt opgenomen door het hout en daarmee een uitstekende manier is om de tafel te verzorgen. Als je gebruik maakt van olie dan zal de kleur zichtbaar zijn na het aanbrengen. Een lichtere kleur olie geeft een zichtbaar ander effect als een donkere kleur olie. Maak gebruik van meubelolie die goed intrekt, als je met olijfolie uit de keuken aan de slag gaat dan houd je een vettig oppervlak over wat uiteraard niet de bedoeling is. Afhankelijk van het product zul je de olie een tijdje moeten laten intrekken, later kun je met een licht vochtige doek overgebleven residu wegvegen.

2. Eikenhouten tafelblad behandelen met wax

Wax of was is dikker dan olie en zal daarmee minder diep in het hout trekken. Toch ligt houtwas niet geheel op het oppervlak en trekt het wel degelijk voor een deel in. Aan de wax kunnen componenten toegevoegd worden om het uit te laten harden. Zo zal de was geen sporen achterlaten na het drogen, ook zullen hogere temperaturen geen effect hebben op de behandeling van de eikenhouten tafel. Je kunt het oppervlak een lichte of donkere tint geven met behoud van de natuurlijke houtnerf. De glans is mooi om te zien, de behandeling moet na verloop van tijd herhaald worden als het oppervlak dof wordt.

Hoe moet je een eikenhouten tafel onderhouden?

3. Eikenhouten tafelblad behandelen met beits

Beits is minder vloeibaar dan olie maar ook weer minder dik dan wax. Hierdoor zal beits voor een deel in het hout trekken, toch is het voornamelijk een oppervlakte bescherming. Beits zal enige tijd nodig hebben om uit te harden. In vloeibare vorm kan beits een doordringende geur verspreiden, behandel de eikenhouten tafel in een ruimte met voldoende ventilatie. Let op met drogen in de buitenlucht want neerslag en luchtvochtigheid kunnen het drogingsproces verstoren.

4. Eikenhouten tafelblad behandelen met verf

Verf en beits bezitten veel overeenkomsten met als voornaamste verschil dat verf een andere kleur aan het oppervlak geeft. De oorspronkelijke tekening en kleur van het hout is niet langer zichtbaar, afhankelijk van de structuur kun je nog wel de nerven zien lopen. Er zijn meerdere soorten verf, als je kiest voor watervaste buitenkwaliteit lak dan krijg je het beste resultaat. Een tafel is een gebruiksvoorwerp, het is dan ook van belang om een hoogwaardige verf te gebruiken. Het tafelblad zal eerst opgeschuurd moeten worden voor een optimale hechting van de verf op het hout.

Eikenhouten tafel onderhouden

Hoe moet je een eikenhouten tafel onderhouden?

Zowel olie als wax kun je als permanente behandelingen beschouwen. Dit betekent dat je het na aanbrengen niet meer kunt verwijderen. Beits en verf blijft aan het oppervlak liggen wat betekent dat het later vrij goed te verwijderen valt. Bij restauratie komt het voor dat de oude laag blijft zitten en er een nieuwe laag overheen wordt geschilderd. Ook dan is het van belang om de ondergrond op te ruwen om afbladderen te voorkomen.

Afhankelijk van de gekozen methode zul je enkele malen per jaar of om de paar jaar een onderhoudsbehandeling moeten geven aan de eikenhouten tafel. Als je vragen hebt over een ‘houtvriendelijke’ behandeling van jouw tafel neem dan contact op met de specialisten van eikentafel.nl.


Over de schrijver
Reactie plaatsen