Hoe schuur ik een eiken tafel?
25 november 2022 

Hoe schuur ik een eiken tafel?

Er zijn veel wegwerpproducten te koop. Zodra er iets stuk gaat of wanneer er slijtage optreedt dan wordt het tijd voor een nieuw exemplaar. Dat is jammer en niet duurzaam. Bij eikentafel.nl verkopen we liever producten waar je lang plezier van hebt en die te repareren zijn. In veel gevallen kun je eikenhouten producten zelf onderhouden. Hoe schuur je een eiken tafel? We leggen het in 6 eenvoudige stappen uit op deze pagina. Heb je nog geen tafel van duurzaam eikenhout? Kijk dan snel in de webshop voor ons assortiment tafelbladen.

Een eiken tafel schuren

Eikenhout is enerzijds een sterke houtsoort en anderzijds een product dat goed te bewerken valt. Deze complimenterende eigenschappen hebben eikenhouten meubilair populair gemaakt bij zowel meubelmakers als bij klanten. Het oppervlak is sterk maar wel enigszins poreus. Een hard voorwerp met scherpe hoeken kan voor deukjes zorgen, vocht kan in het hout trekken en kringen veroorzaken. Bij normaal gebruik zal het oppervlak er na verloop van tijd niet meer als nieuw uitzien. Als je graag het tafelblad weer in topconditie brengt dan kun je de eiken tafel schuren. Dit werk kun je uitbesteden, maar als je een beetje doordacht te werk gaat dan kun je deze klus ook zeker zelf aanpakken. Volg onderstaande stappen om snel jouw tafel te restaureren. Heb je nog vragen? Neem dan contact op. Heb je nog geen eikenhouten tafel? Dan is onze webshop 24 uur per dag en 7 dagen per week geopend!

Stap 1: Controleer op schade

Als eerste begin je het tafelblad te controleren op beschadigingen. Die kun je zien, voelen of beide. Bekijk wat voor een soort schade het betreft en hoe diep de aantasting is. Als het om behoorlijke schade gaat dan moet je voor het schuren van de eiken tafel wellicht eerst met houtvulmiddel en een spatel gaten repareren.

Stap 2: Reinigen

Eiken tafel schuren

Het is van belang om het oppervlak goed schoon te maken. Dit doe je met water, een doek en een schoonmaakmiddel dat goed ontvet maar niet agressief is. De doek hoeft niet doorweekt te zijn met schoonmaakmiddel, maak het doek vochtig en reinig steeds een klein deel van het tafelblad. Als je de tafel vol spuit met schoonmaakmiddel dan loop je juist het risico op kringen en dan berokken je juist meer schade. Als de eiken tafel stoffig is, neem deze dan eerst voorzichtig af. Kleine stukjes zand of andere harde korrels kunnen anders voor krassen zorgen.

Stap 3: Bereid de omgeving voor

Als het mogelijk is om de eiken tafel buiten neer te zetten dan heeft dit zeker de voorkeur, maar dit is vaak niet mogelijk. Probeer dan de rest van het interieur zoveel mogelijk aan de kant te zetten en/of af te dekken. Als je straks de eiken tafel schuurt dan zal er flink wat stof vrijkomen. Sluit deuren en open ramen, zo voorkom je dat de gehele woning stoffig wordt.

Stap 4: Kies het materiaal

Als het tafelblad erg oud en beschadigd is dan kun je beginnen met een verfkrabber om de toplaag te verwijderen. Daarna kun je gaan schuren met een K80 of K120 korrel. Als het ruw hout betreft dan kun je beter K180 gebruiken. Als het reeds geschaafd hout betreft dan is deze stap niet nodig en kun je met schuurpapier korrelgrootte tussen 240 en 320 gaan schuren.

Hoe schuur ik een eiken tafel?

Stap 5: Kies de methode

Je kunt kiezen voor schuren met de hand of met een elektrische schuurmachine. Als je handmatig aan de slag gaat wikkel dan het schuurpapier om een blok of maak gebruik van een schuurblok voor optimale grip. Als je met een elektrisch apparaat werkt dan moet je altijd in de richting van de houtnerf schuren. Blijf niet te lang hangen op dezelfde plek maar houd de machine in beweging. Anders loop je het risico dat het oppervlak niet langer egaal is.

Stap 6: Schuren

Begin bij voorkeur met de tafelpoten en lades als dit van toepassing is. Daarna volgt de rand van het tafelblad en uiteindelijk het oppervlak. Houd een gelijkmatig tempo aan, dezelfde richting en gelijke druk. Rustig werken levert het beste resultaat op. Ga door tot het tafelblad volledig glad is.

Als er delen lastig bereikbaar zijn maak dan gebruik van een schuurmachine die voorzien is van een driehoekige schuurzool. Na het schuren verwijder je het meest stof met een stofzuiger, de rest met een vochtige doek. Na drogen kun je de eiken tafel verder afwerken met olie of beits. Als je besluit om dit karwei uit te besteden zorg er dan voor dat de klusser net zo secuur te werk gaat als je dit zelf zou doen. Anders loop je de kans dat jouw prachtige tafel onherstelbaar beschadigd raakt.

Bekijk ook de andere artikelen op eikentafel.nl en breng eens een bezoek aan onze webshop. Als je nog vragen hebt stel ze dan gerust.


Over de schrijver
Reactie plaatsen