Er zijn veel soorten hout. Hard hout van loofbomen en zacht hout van naaldbomen. Tot zover is het eenvoudig. Maar dan zijn er nog andere factoren die de hardheid en kwaliteit van hout bepalen, ook de tekening van een houten plank wijkt af per type. Wat is steigerhout en hoe verhoudt zich dit tot een eikentafel? Op deze pagina kijken we naar de eigenschappen en herkomst van steigerhout.
Wat is steigerhout?
Steigerhout is gebruikt vurenhout dat op steigers in de bouw dienst heeft gedaan. Het betreft hoogwaardige en stevige planken van vuren, dit is een wat zachtere houtsoort afkomstig van naaldbomen. Het is een houtsoort met een goede prijs / kwaliteit verhouding en leent zich daarmee goed voor steigers. De naam geeft dus precies aan wat het voor een soort hout betreft.
Een kenmerk van steigerhout is de grijze sluier. Normaal gesproken zijn de meeste soorten hout wat dieper van kleur. Bij het gebruik op de steiger worden de planken grijs door stof van cement en andere producten die verwerkt worden. Dit stof wordt door de werklieden in het hout gelopen waardoor er een grijze sluier ontstaat. Bij hardhout zoals een eikentafel zal er na verloop van tijd ook een grijze sluier ontstaan, dit komt door de UV-straling. Dit heeft bij hardhout geen effect op de kwaliteit, door het hout te beitsen komt de kleur weer terug. Dat is niet het geval met steigerhout waar er echt een kleurstof in het hout is gekomen.
Vanwege de vraag naar steigerhout zijn er ook planken die vanuit de fabriek grijs worden gemaakt. Dit zijn nieuwe planken, dit betekent niet dat ze beter zijn van kwaliteit. In de bouw worden namelijk de beste planken gebruikt, het restmateriaal wordt dan via andere kanalen verkocht.
Is steigerhout goed voor meubels?
Op een steiger is het van belang dat de planken sterk en veilig zijn. Na verloop van tijd is dit niet langer te garanderen. Deze planken hebben dus een uiterste gebruikstermijn, na verloop van tijd moeten ze worden vervangen om de veiligheid op het steiger te waarborgen. Dit betekent niet dat het afvalhout is, er zijn nog volop mogelijkheden voor hergebruik. Als brandhout is het niet geschikt omdat er teveel vervuiling in het hout zit. Je kunt er wel meubels van maken. Als je een meubelstuk maakt uit één plank dan heb je hout van dezelfde kwaliteit. Als je echter meerdere planken door elkaar gebruikt dan kunnen er verschillen zijn per segment. Steigerhout is namelijk gebruikt hout en dit gebruik is niet voor iedere plank precies gelijk.
Dit zijn twee grote voordelen van steigerhout:
1. Duurzaam hout
Steigerhout is gebruikt hout. Door het een nieuwe bestemming te geven kan het langer worden gebruikt waarmee het een duurzaam product is. Een steigerhouten tafel zal niet zo lang meegaan dan een eikentafel, maar bij elkaar opgeteld wordt steigerhout voor een behoorlijk lange periode gebruikt. Daarnaast wordt dit hout gemaakt van sparren die sneller groeien dan loofbomen. Het is daarmee een hernieuwbare grondstof wat goed past binnen de circulaire economie.
2. Goedkoop hout
Steigerhout is goedkoop hout. In de eerste plaats omdat het vurenhout is, een goedkoper type hout. Vervolgens is het een gebruikt product waar de kosten al uit zijn. Grote partijen gebruikt hout worden opgekocht, gesorteerd en via bouwmarkten en meubelfabrikanten verwerkt in nieuwe producten. De verkoopprijs is daardoor zeer gunstig. De kwaliteit is niet vergelijkbaar is met hoogwaardige eikentafels van hardhout, maar dat is niet voor alle toepassingen even belangrijk. Je kunt er leuke hobby projecten mee maken of als tijdelijke oplossing kan steigerhout geschikt zijn. Voor permanente oplossingen kun je beter voor een ander type hout kiezen zoals eiken of grenen.
Welk type hout voor een tafel?
Op eikentafel.nl vind je een aantal prachtige eikenhouten tafelbladen. Daarnaast is er ook een beperkte selectie andere houtsoorten zoals grenen en vuren. Je treft er echter geen steigerhout aan, wel nieuw vurenhout. Het nadeel van gebruikt steigerhout is dat de planken niet uniform zijn. Sommige delen zijn beter dan andere, de meubelmaker moet per plank de kwaliteit controleren. Zo kan het zijn dat een plank meer vocht bevat dan een andere plank van dezelfde levering. Als je deze delen samenvoegt dan zal het meubelstuk gaan werken. Als je een tafelblad maakt met delen die niet dezelfde eigenschappen bezitten dan kan er vervorming optreden en delen kunnen zelfs gaan scheuren. Het is dus van extra groot belang om gebruikt hout te controleren op eigenschappen en defecten, wat niet kostenefficiënt is. Er zijn zeker uitstekende toepassingen voor steigerhout, het kan ook een heel duurzame oplossing zijn. Het is echter niet een product dat zich leent voor alle toepassingen.
Als je meer wilt weten over de tafelbladen van eikentafel.nl kijk dan in de webshop of neem contact met ons op voor meer informatie.