Welk tafelkleed voor een eiken tafel?
04 februari 2023 

Welk tafelkleed voor een eiken tafel?

Een tafelkleed staat mooi en beschermt het tafelblad. Toch zie je in de horeca en binnen bedrijven juist vaak ‘naakte’ eiken tafels staan. Dat ziet er eigenlijk ook heel mooi uit en blijkbaar slijten ze niet sneller. Heb je een tafelkleed nodig voor een eiken tafel en waar moet je rekening mee houden? Als je via eikentafel.nl een mooie tafel of tafelblad wilt bestellen lees dan eerst even deze tips over tafelkleden en andere soorten tafelbedekking.

Waarom een tafelkleed op een eiken tafel?

Eikenhout heeft een prachtige houtnerf wat op zichzelf al heel decoratief oogt. Toch wil je misschien een bijzonder tafelkleed op tafel leggen waarmee je tegelijkertijd ook het tafelblad kunt beschermen. De voornaamste oorzaken van beschadiging en slijtage zijn:

  • Vocht dat in het hout trekt zoals water, koffie, thee en frisdrank
  • Verkleuring door natte of droge voorwerpen die afgeven
  • Deuken door zware, stompe voorwerpen
  • Krassen door scherpe voorwerpen
  • Natuurlijk vette huid of andere soorten olie
  • Zonlicht met UV-straling

Welk tafelkleed voor een eiken tafel?

Je kunt een eiken tafel goed beschermen met een beits of vernis die de oppervlakte beschermt. Als je gebruik maakt van een UV-werende beits dan zal er minder snel verkleuring optreden door zonlicht. Je kunt uiteraard ook de tafel beschermen met een tafelkleed. Welk kleed is dan het beste? In de eerste plaats moet je rekening houden met schuiven. Een dun tafelkleed op een glad oppervlak kan alle kanten in glijden. Als dit een probleem is dan kun je onder het kleed een dunne anti-slip mat leggen van rubber. Hier zijn 4 tips bij de keuze van een tafelkleed voor een eiken tafel:

1. Kleuren kiezen voor eiken tafel

Eikenhout is bruin, afhankelijk van de afwerking kan dit een meer donkere of lichte tint zijn. Een voordeel van natuurlijke tinten is dat ze zelden vloeken met andere kleuren. Het is wel zo dat meer natuurlijke tinten mooier passen bij eikenhout. Neon of fluorescerende kleuren zullen wat vreemd overkomen, pasteltinten doen het weer heel goed. Op lichtgekleurd hout komt een donker tafelkleed mooi uit terwijl op een donkere tint hout een licht kleed juist weer mooi staat. Contrasterende tinten werken doorgaans het beste.

2. Met of zonder patroon

Je kunt kiezen voor een effen kleur of met een patroon. Een klassieke optie is een donker gekleurd eiken tafelblad met een Perzische stijl tafelkleed. Dat ziet er wellicht wat oubollig uit, maar in een retro stijl interieur kan dit toch heel mooi staan. Zeker als het echt vakmanschap betreft. Let bij dergelijke kleden op de herkomst van het kleed, er zijn handgemaakte tafelkleden die in ‘sweatshops’ worden gemaakt met kinderarbeid. Dit is een kwestie die overal speelt in textiel productie, maar met dit soort kleden komt het helaas bovenmatig vaak voor. Je ziet ook steeds vaker tweedehands kleden die helemaal opgefrist zijn voor hergebruik. Deze vintage tafelkleden passen perfect bij hergebruikt hout zoals een steigerhouten tafel.

Welk tafelkleed voor een eiken tafel?

3. Volledig of deels bedekt

Eigenlijk is het best jammer om een mooie eiken tafel te bedekken met een tafelkleed. Je kunt daarom voor een kleed kiezen dat kleiner is dan de tafel. Denk bijvoorbeeld aan een luxe tafelloper in het midden, dan heb je direct een mooie strook om decoraties of serviesgoed neer te zetten. Als je kiest voor volledige bedekking dan maakt het niet meer uit of kleuren bij elkaar passen. Uiteraard houdt niets je tegen om meerdere tafelkleden te kopen voor andere toepassingen en steeds een unieke sfeer in huis. Een vast tafelkleed met gedeeltelijke bedekking kan voor verkleuring zorgen vanwege UV-straling van de zon.

4. Tafelkleed als beschermlaag

Voor veel mensen is een tafelkleed belangrijk als bescherming. Het helpt vooral tegen vuil en kleine beschadigingen maar een dun kleed biedt slechts een beperkte bescherming. Daarnaast bedek je een mooi stuk hout. Een oplossing hiervoor is een transparante laag PVC. Je kunt deze bedekking op maat bestellen en het biedt een alternatief voor een glazen tafelblad. PVC is geheel doorzichtig en in meerdere diktes leverbaar. Je kunt deze laag permanent laten liggen of voor de momenten dat er gewerkt, gegeten of geknutseld wordt aan tafel.

Welk tafelkleed voor een eiken tafel?

Tafelkleed niet altijd goed voor eiken tafel

Naast een decoratief element zal een tafelkleed voor een eiken tafel vaak als bescherming worden gekocht. Houd er wel rekening mee dat eikenhout een natuurproduct is. Een tafelblad is bijvoorbeeld gevoelig voor vocht. Als er vocht of vloeibare producten onder het kleed komen dan kan dit voor beschadiging zorgen, zeker als het lang blijft liggen. In een vochtige ruimte kan er zelfs schimmel of houtrot ontstaan door verstikking. Dit gebeurt met name bij onbehandeld hout. Laat het oppervlak daarom regelmatig luchten door het onbedekt te laten, zo blijft het tafelblad langer in perfecte staat.

Kijk in de webshop van eikentafel.nl voor alle modellen eiken tafels. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.


Over de schrijver
Reactie plaatsen