Welke voet onder een eikentafel?
18 februari 2023 

Welke voet onder een eikentafel?

Een eikentafel zweeft niet zomaar een meter boven de vloer, naast het tafelblad mogen we het onderstel niet vergeten. Welke voet past het beste bij een eikentafel? Daar zijn de meningen over verdeeld, gelukkig maar want anders zou het interieur wel heel voorspelbaar zijn. In de webshop van eikentafel kom je verschillende voeten tegen, wat moet je kiezen? We helpen je een handje, of beter gezegd een voetje met het maken van de juiste keuze.

Voet of poten?

Een klassieke eikentafel is voorzien van vier stevige tafelpoten, op iedere hoek één poot. Die is van hetzelfde materiaal gemaakt als het tafelblad, dit vormt een goede eenheid, maar bij eikenhout kan het design wel erg zwaar ogen. Een stalen onderstel met poedercoating is de laatste jaren de meeste populaire voet voor tafels. Daarbij zijn er meerdere opties waarvan de kruisvoet de bekendste vorm is. In veel gevallen is een centrale voet voldoende, als het tafelblad erg lang is dan kun je kiezen voor een onderstel dat bestaat uit meerdere segmenten. Het staal dat wordt gebruikt voor onderstellen is zeer sterk en wordt voorzien van een poedercoating wat naast een decoratieve functie ook het materiaal beschermt.

Wat is poedercoating?

Welke voet onder een eikentafel?

Het is een bekende term bij producten van staal; poedercoating. Wat is het precies? Staal is een duurzaam materiaal, maar het is wel gevoelig voor aantasting door zaken als vocht of bijtende stoffen. Door een coating van fijne poeder aan te brengen wordt de levensduur van het product verlengd en het is zo mogelijk om een onderstel voor een eikentafel in meerdere kleuren te leveren. Hoe blijft het poeder zitten? Bij poederlakken wordt met perslucht een negatief geladen poeder op een geaard oppervlak aangebracht door het poeder te verstuiven. Daardoor hecht het poeder zich voor korte duur. Het product wordt vervolgens in een oven geplaatst. Deze methode is toepasbaar op zowel dunne platen als zware balken. Ergens daar tussenin ligt het staal dat voor een onderstel bij een eikentafel wordt gebruikt.

De basis is dus staal, daar wordt een fijne laag poeder overheen gespoten en deze korrels worden in een oven gesmolten waarmee ze permanent gehecht worden aan het oppervlak. Poedercoating ziet er mooi uit en de kans op krassen is kleiner dan bij gelakt staal. Omdat er geen oplosmiddelen worden gebruikt is het een verantwoorde methode die beter is voor mens en milieu. Er zijn geen zware metalen aanwezig waarmee het ook veiliger is voor eindgebruikers. Het resultaat van poederlakken is doorgaans mat, dit past heel netjes in bijna ieder interieur. Welke poedercoating is het geschiktst voor een eikentafel? Dat is heel persoonlijk. Zwart is stijlvol en komt robuust over, zilver is elegant en oogt lichter in alle opzichten. Wit is ook mogelijk, het interieur moet hier wel op aansluiten. Zwart en zilverkleurig zijn het meest in trek als compliment voor een eikenhouten tafelblad.

Roestvast is niet roestvrij

Welke voet onder een eikentafel?

RVS wordt vaak beschouwd als ‘roestvrij’. Dat klopt in zoverre dat een stalen voet voor een eikentafel bij levering ‘vrij’ is van roest. Dit betekent echter niet dat staal niet kan roesten, dit is zeker mogelijk. Iedereen die RVS messen te lang in de afwasmachine laat liggen heeft dit wel gemerkt. Ook gehard staal kan roesten, al duurt het langer dan bij blik. De poedercoating helpt het staal langer in topconditie te houden, daarnaast is het verstandig om een stalen voet niet op een vochtige locatie zonder ventilatie te plaatsen. Als het materiaal wordt afgedroogd of als er voldoende wind is om de tafel te drogen dan zal het materiaal niet snel gaan roesten. De kans is groter dat het eiken tafelblad eerder slijt.

Houten voet voor een eikentafel

Er zijn goedkope tafels met houten voet met het design van een stalen voet. Dus dezelfde kruisvorm, maar dan gemaakt van hout(composiet). Deze voeten zijn meer gevoelig voor slijtage en deuken omdat het materiaal minder sterk is. Daarnaast kan de verf sneller loslaten omdat het direct aan de oppervlakte ligt. Als je kiest voor duurzaam dan ligt een eikentafel met stalen onderstel het meest voor de hand.

Welke voet onder een eikentafel?

Onderhoud van een tafel onderstel

Stalen voeten hebben weinig onderhoud nodig. Het is wel verstandig om iedere paar maanden even de bouten aan te draaien zodat het tafelblad goed vast zit aan het onderstel. Zo heb je geen last van vreemde geluidjes, de stabiliteit is optimaal en de slijtage minimaal. Al je de voet afneemt gebruik dan doekjes die niet schuren en milde reinigingsmiddelen. Als er tussentijds vlekjes op de voet komen, of zaken als verf en lijm tijdens het knutselen maak het dan direct schoon. Anders kan er verkleuring optreden wat jammer zou zijn van het mooie geheel. In onze shop kun je een tafelblad en los onderstel bestellen, daarmee zijn er talloze combinaties te maken. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Over de schrijver
Reactie plaatsen