Eikenhout verzorgen

Eikenhout is misschien wel de meeste gebruikte houtsoort ter wereld. Niet in volume maar in toepassing. Je vindt het terug in meubilair, tuininrichting en in de fundering van huizen. Consumenten en bedrijven kunnen niet zonder eiken, de wereld lijkt gebouwd op deze houtsoort. Dit is niet verbazingwekkend omdat eikenhout veel positieve eigenschappen bezit, er zijn echter ook enkele zwakkere punten om rekening mee te houden. Zo moet je eikenhout verzorgen. Tenminste, als het onbehandeld hout betreft. Bij het vervaardigen van een eikenhouten tafel werken we altijd met planken die speciaal geselecteerd zijn, periodiek onderhoud blijft van belang om de kwaliteit te waarborgen. Waarom en hoe je eikenhout moet verzorgen leggen we uit op deze pagina.

Waarom eikenhout verzorgen?

Het is bekend dat hout van naaldbomen zoals vuren minder duurzaam is. Deze bomen groeien snel en hebben daardoor een lagere dichtheid. Dit betekent dat zacht hout meer poreus is met als gevolg een mindere duurzaamheid. Bij hardhout van loofbomen is de dichtheid over het algemeen juist zeer hoog, dit hout is duurzaam en veel minder kwetsbaar. Uiteraard zijn er per houtsoort unieke kenmerken, pluspunten en minpunten. Eikenhout biedt een zeer goede balans tussen kwalitatief hoogwaardige eigenschappen met slechts een beperkt aantal aandachtspunten. Toch is het voor een ‘harde’ houtsoort wel kwetsbaar in onbehandelde staat.

Eikenhout verzorgen

 Houtklassen

Er zijn vijf kwaliteiten hout te onderscheiden. Voorheen werd dit aangeduid met de Latijnse nummering I t/m V, nu worden duurzaamheidsklassen 1 t/m 5 gehanteerd. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen naaldbomen of loofbomen, het gaat specifiek om de gemiddelde levensduur in onbehandelde staat.

  1.  Duurzaamheidsklasse 1 staat voor zeer duurzaam met een levensduur van 25 jaar of langer.
  2. Duurzaamheidsklasse 2 staat voor duurzaam met een levensduur van 15 tot 25 jaar.
  3. Duurzaamheidsklasse 3 staat voor matig duurzaam met een levensduur van 10 tot 15 jaar.
  4. Duurzaamheidsklasse 4 staat voor weinig duurzaam met een levensduur van 5 tot 10 jaar.
  5. Duurzaamheidsklasse 5 staat voor niet duurzaam met een levensduur van 5 jaar of korter.

 De werkelijke levensduur is sterk afhankelijk van de toepassing en voorbehandeling. Zo is riet en bamboe structureel gezien niet zo sterk, maar rieten daken of jaloezieën van bamboe kunnen toch lang meegaan. De juiste voorbehandeling, regelmatig onderhoud en uiteraard de juiste toepassing bepalen voor een groot deel de werkelijke levensduur van het product. Bij een eikentafel wordt gebruikt gemaakt van hoge kwaliteit eikenhouten planken uit de hoogste kwaliteitsklasse. Dit betekent een minimum aan noesten en kwasten en een mooie tekening omdat de tafel ook een decoratief karakter heeft.

 Onbehandeld eikenhout

Eikenhout verzorgen

We adviseren om voor een eikentafel altijd gebruik te maken van behandeld hout. In onbehandelde staat is eiken namelijk erg gevoelig voor vlekken en kringen. Vocht van een glas of oliën van de huid laten zichtbare plekken achter op onbehandeld eikenhout. Wat betreft structurele integriteit is eiken namelijk zeer sterk maar de poriën zijn open van structuur en nemen eenvoudig vocht op. Een tafel is een gebruiksartikel dat bescherming nodig heeft. Naast hout impregneren kun je ook een oppervlaktebehandeling uitvoeren om het hout te beschermen.

Eikenhout behandelen

Bij onbewerkt hout of een oudere eikentafel waarbij je de oorspronkelijke lak wilt vervangen zul je eerst het oppervlak schuren. Daarmee verwijder je al het vuil, verf en andere ‘vreemde’ stoffen die het hout kunnen beschadigen. Vervolgens heb je de keuze uit olie, beits of lak.

  1.  Houtolie is een beschermende behandeling die je periodiek moet herhalen. Net zoals bij vochtinbrengende crème voor de huid geef je het hout extra verzorging. Olie dringt tot diep in de vezels door en helpt uitdroging te voorkomen. Je kunt de tint van het hout beïnvloeden door voor een getinte houtolie te kiezen.
  2. Beits is (semi)transparant en trekt voor een deel in het houtoppervlak. Naast een mooie glans of mat afwerking zorgt het voor een beschermde coating. Vocht kan niet langer in het hout doordringen waarmee je aantasting zult voorkomen. Ook ditmaal kun je weer kiezen voor een beits met tint.
  3. Een dekkende lak vormt een laag op het hout, verf trekt niet diep in het hout. Zo kun je een tafel van een andere kleur voorzien. Het hout onder de lak wordt niet verzorgd, zorg daarom dat je alleen gezond hout schildert. Verf heeft wel een beschermde werking. Een voordeel van deze behandeling is dat je deze oppervlakkige coating later kunt verwijderen door het hout op te schuren. Zorg er wel voor dat het eiken het juiste vochtpercentage heeft voordat je gaat lakken. Lak sluit namelijk af en aanwezig vocht kan dan voor problemen gaan zorgen voor wat betreft de laklaag.

Eikenhout verzorgen

Eikenhout verzorgen

Een onbehandelde eikentafel kun je in de beste conditie houden door er zo min mogelijk vocht of oliën op te laten komen. Met een tafelkleed of placemats bijvoorbeeld of een (transparant) tafelzeil. Met houtolie kun je uitdroging voorkomen. De meeste eigenaars kiezen voor een transparante beits om het hout te beschermen met behoud van het natuurlijke aanzicht. Neem gerust contact op met het team van eikentafel.nl voor advies op maat.

Over de schrijver
Reactie plaatsen