Eikentafel voor de horeca

Een eikentafel voor de horeca is een tafel die specifiek is ontworpen en gemaakt voor gebruik in restaurants, cafés, bars of hotels. Het belangrijkste kenmerk van een eiken horecatafel is het gebruik van eikenhout als materiaal voor het tafelblad en mogelijk ook voor de poten. Waarom zou je als horeca-uitbater kiezen voor een eikentafel?

Waarom kiezen voor eiken tafel?

Eikenhout is een duurzaam en robuust houtsoort die bekend staat om een natuurlijke uitstraling en lange levensduur. Eiken heeft een karakteristieke tekening en kan verschillende tinten bruin hebben, variërend van licht tot donker. Eikenhout is goed bestand tegen slijtage en kan jarenlang intensief gebruikt worden in een horeca omgeving.

Eiken horeca tafel op maat

Eikentafel voor de horeca

Een eiken horecatafel kan verschillende vormen en afmetingen hebben, afhankelijk van de behoeften en de indeling van de ruimte. Er zijn rechthoekige, vierkante of ronde tafels die ruimte bieden aan een individueel persoon of grote groep. Daarnaast kan het tafelblad glad of ruw bewerkt worden, afhankelijk van de stijl en uitstraling die je nastreeft als horeca gelegenheid. Een eikentafel kan goed samengaan met verschillende interieurstijlen, variërend van traditioneel en rustiek tot modern en eigentijds.

Voordelen van eikentafel in de horeca

Het gebruik van een eikentafel in de horeca biedt verschillende voordelen. Hier zijn 6 redenen om voor een eikentafel kiezen:

 1. Duurzaamheid: Eikenhout staat bekend om de duurzaamheid. Het materiaal is bestand tegen slijtage en kan intensief gebruik in een drukke horecaomgeving moeiteloos weerstaan. Dit betekent dus dat een eikentafel lang meegaat en opgewassen is tegen dagelijkse slijtage, stoten en krassen.
 2. Natuurlijke uitstraling: Eikenhout heeft een natuurlijke uitstraling en warmte die bijdraagt aan de sfeer van de zaak. De unieke nerfstructuur en tinten van eikenhout geven een authentieke uitstraling aan de tafel, waardoor een gezellige en uitnodigende sfeer wordt gecreëerd voor gasten.
 3. Veelzijdig: Eikentafels zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, afmetingen en soorten afwerking. Daarmee zijn ze geschikt voor uiteenlopende horecaconcepten en interieurstijlen. Of het nu gaat om een groot restaurant, een knus café of een trendy bar, er is altijd een eikentafel die bij de ruimte past en de gewenste uitstraling en functionaliteit biedt.
 4. Eenvoudig te onderhouden: Eikenhout is vrij gemakkelijk te onderhouden. Regelmatig afnemen met een vochtige doek en het gebruik van een mild reinigingsmiddel is doorgaans voldoende om de tafel schoon en stofvrij te houden. Periodiek onderhoud met houtolie helpt om de natuurlijke glans en bescherming van het hout te behouden.
 5. Stevig: Eikenhout staat bekend om zijn stabiliteit en stevigheid, waarmee eikentafels voor de horeca een betrouwbare en solide keuze zijn. Ze bieden een stabiel oppervlak voor gasten om aan te zitten, eten en drinken zonder te wiebelen of instabiel te zijn.
 6. Tijdloze uitstraling: Eikenhout heeft een tijdloze uitstraling die niet veroudert. Het past goed bij zowel klassieke als moderne interieurstijlen, waardoor eikentafels een waardevolle investering zijn op lange termijn. Ook bij een make-over van de zaak kun je de tafels gewoon laten staan.

Het gebruik van eikentafels in de horeca biedt voordelen op het gebied van duurzaamheid, uitstraling, en onderhoudsgemak. Daarmee zijn ze dé populaire keuze voor horecagelegenheden die een warme en aantrekkelijke ambiance willen creëren voor hun gasten.

Eikentafel voor de horeca

Onderhoud van een eikentafel in de horeca

Om goed voor een eikentafel te zorgen, zijn er enkele eenvoudige stappen die je kunt volgen voor het onderhoud:

 • Veeg regelmatig stof en vuil van het oppervlak van de tafel. Gebruik een zachte, pluisvrije doek of een stofdoek om het stof weg te vegen. Vermijd schurende materialen of agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze het hout kunnen beschadigen.
 • Gebruik placemats, tafelkleden of onderzetters om de eikentafel te beschermen tegen morsen, krassen en hitte van hete voorwerpen zoals pannen. Dit voorkomt direct contact tussen de tafel en potentieel schadelijke stoffen.
 • Als er vlekken op de tafel ontstaan, probeer ze dan zo snel mogelijk te verwijderen. Gebruik een mild schoonmaakmiddel of een speciale houtreiniger die geschikt is voor eikenhout. Breng het schoonmaakmiddel aan op een zachte doek en wrijf voorzichtig over de vlek. Veeg daarna het schoonmaakmiddel weg met een schone, vochtige doek en droog het oppervlak grondig.
 • Om het eikenhout te voeden en te beschermen, kun je periodiek een geschikt houtafwerkingsproduct aanbrengen zoals een meubelwas, houtolie of een lak. Volg de instructies van de fabrikant voor het aanbrengen van het product en zorg ervoor dat je het product gelijkmatig en dun aanbrengt. Laat het vervolgens volledig drogen voordat je de tafel weer gebruikt.
 • Plaats de eiken tafel niet in direct zonlicht of in de buurt van warmtebronnen zoals radiatoren. Blootstelling aan langdurig zonlicht kan leiden tot verkleuring en kromtrekken van het hout.
 • Controleer regelmatig de tafel op eventuele beschadigingen, loszittende onderdelen of andere problemen. Repareer deze zo snel mogelijk om verdere schade te voorkomen.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je de levensduur van je eiken tafel aanzienlijk verlengen en ervoor zorgen dat deze er mooi en goed onderhouden uitziet. Preventief onderhoud is de sleutel tot het behoud van een mooie eikentafel in de horeca.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wil je ons aanbod eikentafels bekijken? Surf dan even naar onze webshop.


Over de schrijver
Reactie plaatsen