Waarom is de vorm van een eikentafel zo belangrijk?
06 juli 2023 

Waarom is de vorm van een eikentafel zo belangrijk?

Een eikentafel kan in verschillende vormen worden geleverd. Wat zijn de voordelen van een ronde tafel, een vierkante tafel of een rechthoekige tafel? We hebben voor ieder type eikenhouten tafel 5 voordelen opgesomd, dan kun je een weloverwogen keuze maken. Kijk in de webshop van eikentafel.nl voor alle modellen en maten of neem contact met ons op voor meer informatie.

5 voordelen van een rond tafelblad

 1. Gezelligheid: Een rond tafelblad bevordert gesprekken en interactie tussen mensen. Omdat er geen ‘hoofd van de tafel’ is, worden alle mensen gelijkwaardig betrokken bij het gesprek. Dit kan de sociale dynamiek verbeteren en een gevoel van gelijkwaardigheid en gezelligheid creëren.
 2. Ruimtebesparing: In vergelijking met een rechthoekige eikentafel neemt een rond tafelblad minder ruimte in beslag. Dit is vooral handig in kleinere eetruimtes of kamers waar elke centimeter telt. Een rond tafelblad kan efficiënter worden geplaatst en er is minder kans op botsingen met ander meubilair.
 3. Veiligheid: Een rond tafelblad heeft geen scherpe hoeken of randen zoals een rechthoekig tafelblad dat vaak wel heeft. Dit maakt een rond tafelblad veiliger, vooral als er kinderen in huis zijn. Er is minder risico op onbedoelde verwondingen door per ongeluk tegen de rand van de tafel te stoten.
 4. Flexibiliteit: Een rond tafelblad kan gemakkelijker worden aangepast aan verschillende groepsgroottes. Het is vaak eenvoudig om extra stoelen rondom de tafel te plaatsen om meer mensen te accommoderen. Dit kan handig zijn bij het ontvangen van gasten of bij het organiseren van sociale bijeenkomsten.
 5. Esthetische waarde: Een rond tafelblad kan een esthetische meerwaarde bieden aan een ruimte. Het zorgt voor een zachtere en organische uitstraling in vergelijking met de strakkere lijnen van een rechthoekig tafelblad. Een ronde eikentafel kan ook beter passen bij bepaalde interieurstijlen of een gevoel van elegantie en harmonie creëren.

Waarom is de vorm van een eikentafel zo belangrijk?

5 voordelen van een vierkant tafelblad

 1. Symmetrie: Een vierkant tafelblad straalt symmetrie en balans uit. Het creëert een gestructureerde en evenwichtige uitstraling in de ruimte. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn als je een meer formele of strakke uitstraling wilt bereiken in je interieur.
 2. Efficiënt: Een vierkant tafelblad maakt efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte. Het past goed in hoeken of tegen muren, waardoor de ruimte optimaal wordt benut. Dit kan handig zijn in kleinere ruimtes of wanneer je de beschikbare ruimte zo effectief mogelijk wilt gebruiken.
 3. Gelijkwaardige verdeling: In tegenstelling tot een rechthoekige eikentafel waarbij er vaak een hoofd van de tafel is, biedt een vierkant tafelblad gelijkwaardige zitplaatsen voor alle personen. Hierdoor kan iedereen gemakkelijk met elkaar communiceren en ontstaat er een gevoel van gelijkheid tijdens maaltijden of vergaderingen.
 4. Flexibiliteit: Een vierkant tafelblad kan ook flexibiliteit bieden bij het plaatsen van stoelen en het organiseren van de ruimte. Het kan gemakkelijk worden aangepast aan verschillende groepsgroottes door simpelweg stoelen toe te voegen of te verwijderen. Dit maakt het handig voor zowel kleine als grote gezelschappen.
 5. Interactie: Hoewel een ronde eikentafel de interactie tussen mensen bevordert, kan een vierkant tafelblad ook zorgen voor gemakkelijke interactie. Omdat alle personen aan de tafel elkaar recht aankijken, is het eenvoudiger om gesprekken te voeren en oogcontact te maken. Dit kan nuttig zijn bij formele diners of zakelijke bijeenkomsten.

Waarom is de vorm van een eikentafel zo belangrijk?

5 voordelen van een rechthoekig tafelblad

 1. Ruimtelijke indeling: Een rechthoekige eikentafel maakt efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte. Het past gemakkelijk tegen een muur of in een hoek, waardoor de rest van de ruimte vrij blijft voor andere meubelstukken of doorgangen. Het is ideaal voor kamers met beperkte ruimte, waar maximale functionaliteit en bruikbaarheid van belang zijn.
 2. Plaatsing stoelen: Vanwege de langere zijden van het tafelblad biedt een rechthoekige vorm flexibiliteit bij het plaatsen van stoelen. Het is mogelijk om aan beide zijden van de tafel stoelen te plaatsen, waardoor er meer mensen kunnen zitten in vergelijking met een ronde of vierkante tafel. Dit is vooral handig bij het ontvangen van gasten of bij het organiseren van bijeenkomsten waar veel mensen aanwezig zijn.
 3. Grotere groepen: Een rechthoekig tafelblad is ideaal voor het serveren van maaltijden aan grotere groepen mensen. Het biedt voldoende ruimte om gerechten, servies en andere benodigdheden in het midden van de tafel te plaatsen, zodat iedereen gemakkelijk toegang heeft tot wat ze nodig hebben.
 4. Geschikt voor werk- en studie: Een rechthoekig tafelblad is vaak ideaal voor werk- en studieruimtes. Het biedt voldoende ruimte om documenten, boeken, computers en andere benodigdheden georganiseerd en binnen handbereik te houden. Bovendien kan een rechthoekige eikentafel gemakkelijk worden gecombineerd met andere meubelstukken om een functionele en productieve werkruimte te creëren.
 5. Plaatsing van decoratie: Door de rechte lijnen en symmetrie van een rechthoekig tafelblad is het gemakkelijker om decoratieve elementen zoals vazen, kaarsen en tafelkleden te plaatsen. Deze items kunnen het tafelblad aankleden en een visueel aantrekkelijke sfeer creëren.

Er zijn overeenkomsten en unieke kenmerken per type eikentafel. Denk goed na over de inrichting van de ruimte, maar let ook zeker op de functie en de gebruikers om tot een weloverwogen beslissing te komen.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op.


Over de schrijver
Reactie plaatsen