Eikentafel accessoires

Gefeliciteerd, je hebt een prachtige eikentafel besteld. Ben je nu klaar? Op een vloer zet je meubilair, een tafelblad is eigenlijk ook een basis waar je allerlei spullen op kunt zetten. Is jouw tafel vooral een pronkstuk, een gebruiksvoorwerp of het centrale middelpunt waar alle gezinsleden samenkomen? Met de juiste accessoires geniet je nog meer van die tijd aan tafel, op ieder moment van de dag. De beste, mooiste, leukste én meest praktische eikentafel accessoires hebben we op deze pagina voor je verzameld.

Heb je een tafelkleed nodig op een eikentafel?

Eikenhout is niet alleen een duurzaam materiaal, het is ook nog eens mooi om te zien. Het is haast zonde om een tafelkleed op zo’n mooie houten plank te leggen toch? Een tafelkleed dient niet alleen ter decoratie, het biedt ook bescherming tegen vocht, vet of verf als je kinderen aan het kliederen zijn. Je hoeft niet altijd een tafelkleed over de tafel te leggen, een smalle loper in het midden is wel een elegante optie met praktisch nut. Zo kun je een bloempot, een schaal met koekjes of een set met schrijfwaren op tafel zetten zonder risico om het tafelblad te beschadigen. Je zou ook een transparant tafelzeil kunnen kopen die je eventueel op maat snijdt. Kies dan voor een dik, duurzaam materiaal dat lijkt op een glazen plaat maar dan van kunststof. Zo kun je die eikentafel nog steeds zien terwijl je naar hartelust kunt fröbelen aan tafel. En tijdens de maaltijd of tijdens spelletjesavond leg je een bijpassend tafelkleed op tafel.

Tip: Laat een eikentafel ‘ademen’ door er niet permanent een dik tafelkleed op te leggen.

Onderzetters

Eikentafel accessoires

Hete mokken of vochtige glazen kunnen voor kringen zorgen op een eikentafel. Hoewel het materiaal hard van structuur is nemen de poriën wel vocht op. Soms zijn dergelijke vlekken en kringen eenvoudig weg te poetsen, maar permanente verkleuring is zeker mogelijk. Met stijlvolle of vrolijke onderzetters los je dit probleem eenvoudig op. Net als bij een tafelkleed kun je ook hier weer kiezen voor meerdere sets die je bij verschillende gelegenheden uit de kast kunt halen. De standaard onderzetters die mooi aansluiten op het interieur, een set voor als er kinderen komen spelen tijdens een partijtje of misschien wel onderzetters met ‘pikante’ opdruk voor feestjes met vrienden die wel van een lolletje houden. Onderzetters zijn niet alleen hulpmiddelen om drankjes op te zetten, maar kunnen zeker ook sfeermakers zijn.

Tip: Let op met onderzetters van kurk. Die laten vocht en warmte door en kunnen zo het oppervlak van de tafel beschadigen.

Decoratieve vaasjes of potjes

Kijk bij eikentafel accessoires naar de kleur van het tafelblad en zoek daar passende tinten bij. Het voordeel van hout is de neutrale uitstraling die zich leent voor allerlei decoraties in uiteenlopende kleuren. In plaats van een grote vaas die vooral het zicht belemmert kun je kiezen voor meerdere vazen of potten. Wat dacht je van semitransparante vaasjes met kleine Led-lampjes als sfeerverlichting? In plaats van kandelaars met echte kaarsen kun je ook gebruik maken van elektronische ‘waxine’ lichtjes. Dat is veiliger omdat er geen vlammen aan te pas komen, de wegwerpvariant is dan weer niet bepaald duurzaam.

Tip: Er zijn ook decoratieve potjes met ingebouwde zonnecellen die overdag opladen en in de avond voor een mooi sfeerlicht zorgen.

Kruidentuintje

Een vaas bloemen op tafel kan iedereen bedenken, heb je ook al eens gedacht aan een plantenbak met eetbare kruiden? Je kunt vrij eenvoudig peterselie, munt en andere kruiden kweken in een bak of in losse potjes en die tijdens de maaltijd op tafel zetten. Leg er een schaar bij om een stukje af te knippen en je maakt van ieder gerecht een gastronomisch hoogtepunt. De verse kruiden verspreiden een heerlijke geur waardoor je ook zonder te smikkelen van de blaadjes de smaak van een gerecht al kunt verbeteren. Na de maaltijd zet je de bak weer terug op de plek waar je de kruiden kweekt.

Tip: Naast groene kruiden zou je ook cherry tomaatjes, minipaprika’s en komkommers op deze manier kunnen presenteren.

Eikentafel verzorging

Eikentafel accessoires

Een tafel van echt eiken is enerzijds duurzaam en sterk maar ook weer kwetsbaar. Vooral vocht kan voor problemen zorgen. Een optimale luchtvochtigheid ligt tussen 50 en 60 procent. Reinig het tafelblad niet met bijtende middelen, met een zachte doek die niet doorweekt is kom je al heel ver. Er zijn diverse reinigingsmiddelen op de markt die speciaal ontwikkeld zijn voor eikenhout. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen onbewerkt en bewerkt hout. Als je hier nog vragen over hebt, neem dan gerust even contact met ons op.


Over de schrijver
Reactie plaatsen