Waar op letten bij het kopen van een eikentafel?
04 september 2022 

Waar op letten bij het kopen van een eikentafel?

Wil je een eikentafel kopen, maar weet je niet precies welke afwegingen van belang zijn? Een eikenhouten tafel is een behoorlijke investering en als je de juiste keuze maakt een parel in iedere ruimte. Met de aandachtspunten op deze pagina bestel je snel de perfecte eikentafel. En als je nog vragen hebt, neem dan gerust even contact met ons op.

De afmetingen

Als het een lege ruimte betreft dan kan het lastig zijn om te bepalen hoe groot de tafel mag zijn. Er komt nog ander meubilair in de kamer te staan, is er bijvoorbeeld een kast tegen de muur die kostbare decimeters ruimte opeist? De stoel passen wellicht perfect onder de tafel, maar je moet de stoel ook naar achteren kunnen schuiven om op te staan. Tien centimeter extra kan een eikentafel te groot maken voor de kamer. Als je te zuinig bent dan kun je weer niet prettig met het hele gezin aan tafel gaan zitten.

 Een manier om de ideale afmetingen voor de nieuwe eikentafel te bepalen is een groot stuk karton op maat knippen en daarmee het formaat bekijken in de ruimte. Dit kan ook papier zijn of een frame met stokken, zolang het maar de volledige omtrek laat zien. Met alleen een rolmaat is het lastig om in te schatten hoe groot het tafelblad is. Als je gebruik maakt van software om de woning in te richten dan kun je ook een duidelijk idee krijgen van de afmetingen met bovenaanzicht.

De vorm

Waar op letten bij het kopen van een eikentafel?

Een rechthoekige tafel komt natuurlijk heel anders uit dan een vierkante tafel. In plaats van vierkant wordt er vaker gekozen voor een ronde tafel, een ovaal model is ook een optie. De vorm heeft invloed op de ruimte die nodig is en het tafeloppervlak dat je hebt om activiteiten te verrichten. Denk aan een gezin dat samen van een maaltijd geniet of als je een bordspel wilt spelen met je gasten. Misschien is er een gezinslid dat de eikentafel als bureau gebruikt terwijl iemand anders huiswerk aan het maken is. Uiteindelijk is een tafel niet alleen een pronkstuk maar ook een gebruiksvoorwerp.

 Rond en vierkant bieden veel oppervlakte, maar dit is niet altijd praktisch. Als je decoraties in het midden zet dan kun je die ruimte mooi benutten, maar gebruiksvoorwerpen die buiten bereik staan is minder prettig. De keuze voor een specifieke vorm eikentafel is uiteraard gekoppeld aan de indeling van de ruimte. De balans tussen afmetingen en vorm zorgen voor een tafel die nooit in de weg staat, maar wel een centrale plek inneemt in huis.

De hoogte

Waar op letten bij het kopen van een eikentafel?

Gemiddeld zal een eikentafel tussen 75 en 80 centimeter hoog zijn. Dit is de ideale hoogte voor volwassenen met een lengte tussen 1.75m en 1.90m. Als je kleiner bent dan mag het tafelblad wat lager zijn. Uiteindelijk zul je voornamelijk rekening houden met de grotere personen in het huishouden. Het is namelijk lastiger voor iemand die groter is om een acceptabele houding aan te nemen bij een lage tafel dan voor iemand die wat kleiner is aan een hogere tafel.

 De hoogte van een eikentafel is tevens van belang voor de stoelen. Als je kiest voor stoelen met armleuningen dan moeten deze onder de tafel passen. Ook zul je de armen op de leuning laten rusten. Als er te weinig hoogte is dan wordt het krap om comfortabel plaats te nemen. Bij eikentafel.nl maken we alleen de tafels, je kunt zelf bepalen welke stoelen hier het beste bij passen. Uiteraard kunnen we hierin wel adviseren.

De kwaliteit hout

Eikenhout is een uitstekende houtsoort om hoogwaardige tafels van te maken, maar niet iedere eikenhouten plank is gelijkwaardig. Er kan een plank worden gebruikt uit één stuk, er zijn ook constructies met meerdere smalle stroken die met elkaar verbonden worden. Dit kan als nadeel hebben dat er mogelijk naden tussen de planken aanwezig zijn. Dan is het tafelblad lastiger te reinigen en het tafelblad zal niet geheel vlak zijn.

Waar op letten bij het kopen van een eikentafel?

 Naast de kwaliteit speelt herkomst ook een rol. Informeer of het gecertificeerd hout betreft van gecontroleerde teelt. Er zijn meerdere kwaliteiten hout, er kunnen kleurverschillen zijn en een unieke tekening. Als je specifieke eisen hebt dan ben je welkom om op afspraak een bezoek te brengen aan de werkplaats van eikentafel.nl. Neem gerust even contact op voor meer informatie.

 Laat je niet leiden door trends, een hoogwaardige eikentafel staat langer overeind dan de mode van vandaag. Wat betreft overeind staan; de voet is uiteraard ook van belang. Bekijk in onze webshop wat de mogelijkheden zijn. Heb je vragen of zou je graag een maatwerk eikentafel bestellen? Laat het gerust even weten, we staan je graag te woord.

Over de schrijver
Reactie plaatsen