Waarom een eikentafel?

Een tafel kan van diverse materialen worden gemaakt, maar er gaat niets boven een eikentafel. Dat klinkt eigenlijk als een cliché, als het gaat om hoogwaardig meubilair dan wordt eikenhout doorgaans als eerste genoemd. Maar is dit eigenlijk wel terecht? Is het imago van de eikentafel verdiend of kun je beter een andere tafel kopen? De redenen om voor een tafel van eikenhout te kiezen zetten we hieronder voor je op een rijtje.

1. Kleur

Een mooie plank hoef je niet te schilderen. Een eikentafel ziet er van nature al prachtig uit, het is niet nodig om deze met verf of lak van een kleurtje te voorzien. Dan verberg je niet alleen de kleur maar ook die bijzondere houtnerf. Iedere plank is uniek met lijnen die je op geen enkele andere tafel zult tegenkomen. Niet alle eikenhouten tafels hebben exact dezelfde kleur. Dit heeft te maken met herkomst, de leeftijd van het hout en een aantal andere factoren. Maar die natuurlijke kleur van eiken is altijd mooi om te zien.

Waarom een eikentafel?

 2. Stijl

Is het je ooit opgevallen dat in de natuur niets vloekt? Als je twee kledingstukken met elkaar combineert dat zie je het direct als de kleuren niet bij elkaar passen, dit is met een tuin vol bloemen niet het geval. De natuur zorgt voor een rijk kleurenpalet dat toch altijd past. Dit geldt ook voor de eikentafel, dit meubelstuk past in zowel een klassiek als in een modern interieur. Wij hebben specifiek gekozen voor een neutraal en natuurlijk design dat overal past. Door zoveel mogelijk bij de oorspronkelijke vorm te blijven ontstaat er een tafel die los staat van tijd en modegrillen.

 3. Maat

Een volwassen eik kan zeer groot worden, het zijn magistrale bomen om te zien. Daarmee levert iedere boom een grote hoeveelheid planken die we weer kunnen verwerken in tafels. Een grote boom betekent ook veel mogelijkheden om planken te zagen. Zo is het mogelijk om tafelbladen te leveren in iedere gewenste maat. Andere houten tafels zijn vaak gemaakt van meerdere planken naast elkaar, een eikentafel kan als één geheel worden geleverd. Zo zijn er opties voor zowel kleine appartementen als voor grote vertrekken.

4. Kwaliteit

Waarom een eikentafel?

In een wegwerpmaatschappij is het prettig om te zien dat er ook nog producten worden gemaakt die niet direct van de winkel op de afvalberg terecht komen. Een eikentafel biedt kwaliteit. Laten we wel wezen; een tafel is een gebruiksvoorwerp. Als je altijd moet nadenken over een deukje of krasje dan geniet je niet van het meubelstuk. Uiteraard kan eikenhout ook beschadigd raken, het komt echter zelden voor en dan is het vaak nog niet zo Ingrijpend. Hout mag immers leven, daar wordt het alleen maar mooier van.

5. Duurzaamheid

Vurenhout is hernieuwbaar. Dit betekent dat een bos met naaldbomen enorm snel groeit waardoor de voorraad niet snel uitgeput zal raken. Eikenhout is meer schaars, maar daar staat tegenover dat het nagenoeg onverwoestbaar is. Het komt regelmatig voor dat eikenhouten meubels generaties lang worden overgedragen. Daarbij kun je aanpassingen maken zoals een donkere beits verwijderen, maar het materiaal zal niet snel buigen of barsten.

6. Stabiliteit

Waarom een eikentafel?

Eikenhout is een zwaar materiaal, daarom leveren we zeer sterke frames voor een stabiel geheel. In tegenstelling tot zachtere houtsoorten zal vocht niet of nauwelijks inwerken op de planken, de tafel is vormvast onder alle omstandigheden. Zo kun je een eikentafel aantreffen onder de overkapping of elders buiten de woning. Een tafel van eikenhout kan veel verdragen.

7. Onderhoudsvriendelijk

Langdurige blootstelling aan vocht is niet bevorderlijk voor hout. Neem gemorst water direct af met een doek, reinigen met een vochtig doekje is vaak al voldoende. Met olie die specifiek geschikt is voor eikenhout kun je het materiaal in optimale staat houden, maar verder heb je weinig omkijken naar een goede eikentafel. Als de plank op een stalen frame is bevestigd loop dan af en toe de bouten even na en draai ze aan waar nodig.

8. Prijs

De prijs zal toch zeker geen reden zijn om een eikentafel aan te schaffen? Want eikenhout is een dure houtsoort. Bij eikentafel.nl hebben we tientallen jaren ervaring. Niet alleen met meubels maken, maar ook met hout inkopen. Zo kunnen we meubels leveren voor een scherpe prijs. Goedkoop betekent ook een goede prijs / kwaliteit verhouding en een lange levensduur. De aanschafprijs verdient zichzelf ruimschoots terug in de loop der jaren. Daarom mogen we de prijs van een eikentafel zeker als voordeel noemen.

 Dit zijn een aantal redenen waarom een eikentafel zo populair is en blijft. Neem een kijkje in onze webshop en als je vragen hebt, neem dan gerust even contact met ons op.

Over de schrijver
Reactie plaatsen