Wat zijn Ral kleuren en hoe verf je een eiken tafel?
27 maart 2023 

Wat zijn Ral kleuren en hoe verf je een eiken tafel?

Twee belangrijke kenmerken van een eiken tafel zijn kleur en tekening. Vaak worden deze tafels ongelakt geleverd of met een transparante beits. Het is ook mogelijk om de tafel te schilderen in iedere gewenste kleur. Als je op zoek bent naar een dekkende kleur dan krijg je te maken met RAL-kleuren. Dit is een standaard kleur codeersysteem. Op deze pagina leggen we uit wat RAL is en hoe je een geschikte kleur kunt kiezen voor jouw eiken tafel. Heb je nog geen tafel? Kijk dan eerst in de webshop van eikentafel.nl.

Moet je een eiken tafel schilderen?

Je hoeft een eiken tafelblad niet te schilderen, het is wel mogelijk. Je kunt hout ongelakt en onbehandeld laten, maar dan is het oppervlak wel gevoelig voor beschadiging. Zo is eikenhout ondanks de sterke eigenschappen wel poreus. Water en vet kan in de houtnerven trekken wat blijvende vlekken kan opleveren. Ook kan hout uitdrogen als het onbehandeld blijft. Met vernis of beits kun je een eiken tafel beschermen met behoud van de natuurlijke kleur en tekening. Daarnaast is het mogelijk om de tafel te schilderen in iedere gewenste RAL-kleur. Naast bescherming kun je zo de kleur afstemmen op de rest van het interieur. Je hoeft een eiken tafel dus niet te schilderen, maar het is zeker mogelijk.

Wat zijn RAL kleuren?

In 1927 werd het RAL-kleurcoderingssysteem ontwikkeld in Duitsland. Het is een afkorting van RechtsAusschuss für Lieferbedingungen. Het betreft een standaard die beheerd wordt door het Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung e.V. Er zijn nu 3 systemen:

  1. Het klassieke systeem met 4 cijfers en unieke namen per kleur (Classic).
  2. Het nieuwe systeem met 7 cijfers zonder vaste naam (Design).
  3. Een digitaal systeem voor weergave op een beeldscherm (Digital).

Eikentafel accessoires

Een digitale schermafbeelding van een RAL-kleur zal nooit helemaal hetzelfde zijn als verf op een eiken tafel. Dit komt omdat de kleur van verf een reflectie is van het omgevingslicht terwijl een beeldscherm gekleurd licht uitstraalt. Je kunt bij de verfhandel of bouwmarkt kleurstalen vragen of bestel een kleurenwaaier voor een natuurgetrouwe weergave van de kleuren.

Voor kunststof is een eigen referentie systeem. Naast de klassieke kleuren zijn er ook semi-transparante varianten. De Classic lijst bestaat uit 215 kleuren, in 1927 waren dit nog slechts 40 kleuren. Er komen met enige regelmatig nieuwe kleuren bij. Zo werden er in 2020 twee nieuwe kleuren geïntroduceerd; RAL 2017 Orange en RAL 9012 Clean Room White.

Eigenschappen van een eiken tafel

We hebben al aangegeven dat kleur en tekening van belang zijn wat betreft het aanzicht van de tafel. Als je een dekkende RAL-kleur gebruikt dan zie je de oorspronkelijke kleur niet meer, de tekening is nog wel steeds zichtbaar vanwege het reliëf. Daarmee blijft ook een gelakte tafel de uitstraling van eikenhout behouden.

Welke RAL kleur voor een eiken tafel?

Als je dicht bij natuurlijk hout wilt blijven dan moet je voor eiken bij de geeltinten zijn. RAL 1013, 1014 en 1015 liggen in de buurt van ongelakt eiken. De klassieke tafels werden vaak in de kleur van de schors geschilderd, niet het onderliggende hout. Dan kun je nog steeds terecht in het geel spectrum met bijvoorbeeld RAL 1036, maar er is ook een spectrum aan bruintinten. Zo is RAL 8014 een donkerbruine tint.

Wat zijn Ral kleuren en hoe verf je een eiken tafel?

Als je een volledige kleurenwaaier bekijkt dan zie je meer warme of koele tinten voorbijkomen. Dit is net zo belangrijk als een lichte of donkere kleur. Als je in het interieur meerdere kleuren gebruikt dan wil je niet dat de kleuren vloeken met elkaar. Je kunt compleet contrasterende kleuren hebben die toch mooi samen gaan omdat ze dezelfde kleurtemperatuur hebben.

Eiken tafelblad voorbereiden

Voordat je gaat schilderen moet je de tafel eerst goed voorbereiden. Zo moet je eventueel aanwezige verf eerst verwijderen, het tafelblad moet schoon en vetvrij zijn. Eventuele beschadigingen moet je vooraf repareren, het oppervlak blijft ook na schilderen duidelijk zichtbaar. Je zult het tafelblad moeten opschuren met een fijne korrel voor een optimale hechting en zorg dat het hout inclusief omgeving stofvrij is voordat je gaat schilderen. Uiteraard moet je secuur lakken, de streken van de kwast kunnen zichtbaar zijn.

Is de tafel schilderen permanent?

Een voordeel van een natuurlijke eikenhouten tafel is de wijze waarop je het hout kunt blijven bewerken en gebruiken. Een laag verf met RAL-kleur ligt als het ware op het oppervlak, dit is later weer te verwijderen. Als de verf goed hecht dan moet je de toplaag eraf schuren. Maar met een solide tafelblad of tafelpoot is dat geen probleem. Er zijn verschillende manieren om een laag verf van het hout te verwijderen, informeer bij de verfspecialist naar de beste mogelijkheden. Of neem even contact op met de experts van eikentafel.nl.


Over de schrijver
Reactie plaatsen