Welke olie voor eiken tafel?

Je bent bent net klaar met bodylotion en vochtinbrengende crème smeren en dan moet je ook nog het meubilair aanpakken … Waarom moet je hout eigenlijk behandelen en welke olie is goed voor een eiken tafel? Je kunt veel langer genieten van een eikentafel als je het tafelblad een beetje zorg en aandacht geeft, gelukkig hoeft dit helemaal niet zoveel tijd en moeite te kosten. Het is wel van belang dat je doordacht te werk gaat op basis van de juiste materialen.

Waarom olie voor eiken tafel?

In de inleiding van deze pagina hebben we bodylotion genoemd, eigenlijk kunnen we olie voor een eiken tafel beter vergelijken met haarverzorging. Haar is ‘dood’ materiaal, het groeit uit haarwortels, maar de haren op zich leven niet. Hout komt van bomen die ook gevoed worden door wortels. Op het moment dat ze gekapt worden krijgen ze geen voeding meer. Als ze vervolgens gezaagd worden tot planken dan wordt de beschermende schors weggenomen.

Welke olie voor eiken tafel?

In reclames lijkt het alsof haarverzorgingsproducten in de haren trekken, dat is niet zo. Haarverzorging is voor het grootste deel verzorging van de huid en haarwortels. Je kunt wel dof haar glanzend maken door de haarschubben wat vetter te maken. Deze producten werken aan de oppervlakte waar de haarschubben zich bevinden. Maar je leest deze pagina om meer te leren over olie en eiken tafels, niet over een volle bos haar. Toch werkt het principe hetzelfde. Een houten tafelblad kun je niet ‘tot leven wekken’, je kunt het materiaal wel onderhouden en de kwaliteit verbeteren. Je moet daarvoor wel weten of het hout een voorbehandeling heeft ondergaan.

Verschillende soorten hout behandeling

Na het zagen van de planken kan het hout geïmpregneerd worden, het kan ook onbehandeld blijven. Bij impregnatie wordt de ruimte tussen de houtcellen opgevuld. Zo wordt het hout minder gevoelig voor vocht en andere aantasting zoals schimmel en houtrot. Het is niet altijd nodig om hout te behandelen, zeker voor gebruik binnen is impregneren geen absolute voorwaarde. Je moet er dan wel rekening mee houden dat het hout meer poreus is en gevoelig voor vocht, warmte, vet, zuur etc. Je kunt dit voorkomen door er een tafelkleed overheen te leggen, onderzetters te gebruiken of de oppervlakte te beschermen met verf of vernis. Hoe zit het dan met olie op een eiken tafel?

Eiken tafel behandelen met olie

Hoe schuur ik een eiken tafel?

Als je een eiken tafel hebt met een tafelblad dat geschilderd is of met vernis is behandeld, dan heeft houtolie geen zin. Dit kan namelijk niet in het hout trekken en blijft op de oppervlakte liggen. Het enige wat je hiermee bereikt is olie op je kleding. Onbehandeld hout kun je wel met houtolie behandelen. De olie kan in het hout trekken en net als bij impregneren in de houtcellen trekken. Het oppervlak voelt niet vettig, het hout wordt dieper van kleur. Met goede olie gaat die grijze sluier weg en keert die diepere tint terug.

Er zijn verschillende soorten houtolie met wisselende samenstelling. Per houtsoort en behandeling kan de beste olie voor een eiken tafel anders zijn, neem bij twijfel contact op met de specialisten van Hartholt Woodworks. Er is olie die helder is en diep in het hout trekt. Daar zie je niet veel van, je merkt wel dat het hout niet langer uitgedroogd is. Dan heb je oliën met tint. Die zorgen ervoor dat de kleur van het tafelblad wat lichter of donkerder oogt. Dit is niet hetzelfde als een vernis die aan de oppervlakte blijft. Je kunt ook kiezen voor een mat polish als je mat mooier vindt dan een glanzend oppervlak.

Hout prepareren voor behandeling

Welke olie voor eiken tafel?

Het is belangrijk om hout vooraf (licht) op te schuren. Aan de oppervlakte zal na verloop van tijd vervuiling ontstaan, zowel zichtbaar als onzichtbaar. Olie kan niet door het vuil in het hout trekken, door het oppervlak te schuren kan de olie het beste zijn werk doen en blijf je niet zitten met een vettig tafelblad. Als je de tafel geschuurd hebt dan zie je ook de natuurlijke tint, je kunt vervolgens bepalen wat voor een type houtolie je wilt gebruiken. Zorg dat het hout goed droog is voordat je begint met olie aanbrengen. In de eerste plaats omdat olie en water niet mengen en als tweede omdat vocht de ruimte inneemt waar de beschermende olie moet komen. Na het reinigen en schuren is het beter om de tafel niet te gebruiken of te bedekken met een tafelkleed, dan krijg je het beste resultaat.

Gebruik houtolie die speciaal ontwikkeld is voor de behandeling van (eiken)hout en vrij is van benzeen. Veel voorkomende ingrediënten zijn lijnzaadolie en zonnebloemolie. Smeer echter niet zomaar een fles olie uit de keuken over je tafel, dit zal te vet en dik zijn om goed in te trekken.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op.


Over de schrijver
Reactie plaatsen